lunes, 1 de noviembre de 2010

L’Ajuntament de Canovelles congela tots els seus impostos, taxes i preus públics

Per segon any no s’augmenten els impostos en l’IPC previst, això suposa en la pràctica un estalvi d’un 3% en la majoria dels tributs locals i la disminució de la pressió fiscal.

Únicament la contribució, l’IBI, incrementarà el rebut un 7,1% de promig a causa de la revisió del Cadastre. Tot i això, els veïns de Canovelles paguen encara un 15% menys que la mitjana de Catalunya en poblacions similars.


El Ple de l’Ajuntament celebrat ahir dijous 28 d’octubre va aprovar les ordenances fiscals per a l’any 2011. La proposta de modificació aprovada destaca per la congelació dels tributs locals. Es a dir, els ciutadans pagaran en general el mateix d’impostos que l’any 2010.

A la vista del moment actual amb dificultats econòmiques per a moltes famílies, l’equip de govern ha decidit no augmentar els tributs locals, ni actualitzar-los segons l’IPC previst que podria situar-se entorn el 2,5% a finals d’any. Es tractaria del segon any consecutiu en que no s’incrementen els impostos d’acord a l’IPC previst.

Malgrat tot, el rebut de contribució, es a dir l’IBI, veurà augmentar el seu import en un promig del 7,1% a conseqüència de la revisió cadastral efectuada a l’any 2004. En diners constants això vol dir pagar d’entre 20 i 35 euros més a l’any de mitjana per a habitatges com la majoria de pisos situats al nucli urbà.

El Regidor d’Hisenda Antonio Mengual, va defensar l’oportunitat d’aprovar unes ordenances fiscals que va dir “han de garantir la prestació de serveis públics de qualitat en benefici de tots”. Els tributs locals, va recordar el regidor, serveixen no només per fer funcionar l’Ajuntament, si no també i més important per ajudar a les famílies amb necessitats i reforçar la cohesió social, ajudar a reactivar l’economia i crear riquesa i, per tant, ocupació, per ajudar als joves, per millorar les nostres escoles i l’educació dels nostres fills i filles, etc.”. “En la situació actual, va remarcar el responsable de l’àrea d’economia, és quan de veritat es veuen els governs que tenen sentit de la responsabilitat”.

Les ordenances fiscals per a l’any 2011 contemplen també una sèrie de adaptacions normatives per adequar-les als models d’ordenances que la Diputació de Barcelona posa al servei dels municipis. Aquestes adaptacions clarifiquem alguns conceptes, esmenen possibles errors i donen més seguretat als contribuents en la seva relació amb l’Administració. També s’han adaptat les ordenances, especialment la relativa a les llicències d’activitat, a la nova situació produïda per l’obligada transposició al nostre país de la directiva europea de serveis.

En la seva intervenció Josep Orive va remarcar que “son moments de unificar esforços” i, en aquest sentit, va dir que “la proposta d’ordenances fiscals per al 2011 ha intentat trobar un equilibri que possibiliti a l’Ajuntament disposar dels recursos adients i no augmentar la pressió fiscal per tal d’ajudar les famílies i potenciar la recuperació de l’activitat econòmica”.

Tret de la contribució, doncs, no pujarà cap altre impost, taxa o preu públic a Canovelles. L’alcalde Orive va aprofitar per posar com a exemple la taxa d’escombraries i va constatar que “els ciutadans de Canovelles paguem per aquest servei una quantitat que no arriba al 60% del seu cost real. Val la pena tenir-ho en compte quan parlem dels impostos que es paguen al nostre municipi”. També va recordar que “l’Ajuntament de Canovelles està sanejat econòmicament i que els seus impostos i taxes estan encara per sota de la mitjana del que es paguen a altres pobles amb un nombre d’habitants similar al nostre a tot Catalunya”´. Josep Orive també va posar com a exemple de bona gestió dels recursos disponibles el fet de disposar d’un servei d’escoles bressol amb els preus més baixos de tota la comarca però amb una qualitat contrastada i reconeguda a tot arreu.

Per últim, l’alcalde va voler deixar clar que els impostos han de servir per donar serveis públics de qualitat i que aquests son els únics bens patrimonials dels que no disposen de cap patrimoni. “Hem de garantir la igualtat d’oportunitats per a tothom, independentment de la seva capacitat econòmica, atès que tothom te dret a desenvolupar-se personal i socialment”.

En la votació final, ademés del vot favorable dels regidors de l’equip de govern del PSC, aquestes ordenances fiscals van rebre el suport dels regidors de CiU i d’ERC “en un exercici de responsabilitat pensant més en el municipi i els ciutadans que en els seus propis interessos com a partits en un moment de dificultats per a tothom” va reconèixer l’alcalde Josep Orive. A l’altra banda, PP i ICV-EUiA van votar en contra.