viernes, 22 de julio de 2011

Ple Investidura Setè Mandat Consell Comarcal del Vallès Oriental ( 22 de Juliol 2011)

Discurs d’investidura José Orive.

Consellers, Conselleres / Delegat del Govern/ alcaldes, alcaldesses/ diputats/ regidors/ amics i amigues.

Gràcies a tothom per ser avui aquí en aquest ple de constitució de la setena legislatura del Consell Comarcal del Vallès Oriental, i gràcies també, per concedir-nos l’honor, a tots els consellers i conselleres comarcals, de treballar des d’aquesta institució per la nostra comarca.

Gràcies als grups comarcals PSC- Progrés Municipal, Convergència i Unió, Iniciativa per Catalunya Verds- Esquerra Unida i Alternativa, Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal i el Partit Popular que han fet possible el govern que des d’avui presideixo.

Primer, pel que suposa en quant a la confiança que han dipositat en la meva persona. Una confiança que vull agrair, especialment als companys del grup socialista, que m’han donat l’oportunitat d’encapçalar la candidatura a aquesta presidència. Però un agraïment que faig extensiu a la resta de consellers comarcals, que han apostat per un govern d’unitat, que ens permetrà treballar tots a una per aquest territori.
Tots formem part del govern, i és amb la suma de les diferents sensibilitats que representem els 33 consellers que hem pogut construir el govern fort que el Vallès Oriental mereix. Un govern d’unitat, amb participació de tots els grups polítics amb responsabilitats als governs de la comarca, i que té clar que els consens, la col·laboració i l’entesa són elements indispensables de la política comarcal. Que treballarà des de la proximitat, cooperant i donant suport als ajuntaments; que impulsarà projectes i actuacions que permetin fer front a les dificultats actuals, que planificarà, definirà i concretarà les polítiques per guanyar el futur. Un govern que treballarà per enfortir els serveis públics i garantir-ne l’accés igualitari per part de tota la ciutadania i que, al mateix temps, tindrà present que cal posar imaginació i innovar per desenvolupar models de gestió que garanteixin més eficàcia i eficiència en la gestió pública.

Abans de continuar però, tot i que sigui de forma breu, permeteu-me fer un agraïment més. L’agraïment és per al meu poble: Canovelles. Em refereixo als veïns i veïnes que m’han fet confiança i m’han atorgat de nou l’alcaldia. A tots els companys i companyes que m’han acompanyat en el treball del consistori al llarg dels anys, als companys i companyes que m’han recolzat –també- des de fora. Als amics i amigues que m’han fet
sempre costat i, de forma molt especial, a la meva família per facilitar-me tant i tant les coses. Per mi és un honor ser alcalde i poder treballar pel meu poble. Gràcies a tots!!

I avui la satisfacció és doble. Doble perquè des d’avui tinc l’oportunitat d’aportar a aquesta presidència els valors i l’experiència acumulada en un municipi que crec reflexa força la realitat i els reptes que té la nostra comarca. És per a mi un honor ser president d’aquest Consell Comarcal i poder treballar amb tots vosaltres per aquest territori.

Assumeixo aquest càrrec amb orgull, sentit de la responsabilitat i il·lusió, i conscient del compromís que suposa amb la comarca, amb els 43 municipis i amb totes les persones que hi viuen al Vallès Oriental.
Avui, amb aquest Ple comença un nou mandat, una nova etapa. Des d’avui el que compta és el que des d’aquesta institució són capaços de fer pel Vallès Oriental.
La capacitat de resposta, de fer front als reptes, per col·laborar i donar suport als municipis. La capacitat de plantejar propostes que, respectant l’autonomia municipal, ajudin a millorar i facilitar la gestió, per posar en comú necessitats compartides i buscar solucions tots plegats.
La capacitat per complir les expectatives dels municipis i defensar els interessos del Vallès Oriental i dels ciutadans i ciutadanes que hi viuen.

Vivim moments complicats, és cert..., es parla molt de la necessitat d’ajustar despeses i reorganitzar el paper de les institucions, de la crisis, també de canvis normatius que poden afectar-nos. Jo, sense tancar-me al debat (que sempre considero positiu), voldria reivindicar l’ importància i el valor que per molts municipis, com el meu poble, tenen institucions com aquesta.

Aquest Consell Comarcal és una institució forta, amb un alt grau d’activitat, que coordina i gestiona serveis tant importants com els serveis socials de molts municipis de la comarca (convertits –per cert- en serveis de referència a tota Catalunya), que dona suport a molts ajuntaments del territori per a gestionar i garantir serveis municipals, que ha apostat per formules exitoses de mancomunació de serveis i que que treballa amb tots els actors presents al territori per enfortir la comarca. (I això ha sigut gràcies a l’esforç, el treball i la dedicació de governs forts i a presidents anteriors als quals aprofito per fer el reconeixement que mereixen: parlo del Jordi Terrades, del Joan Castanyo o el mateix Antonio Rísquez que continuarà sent conseller en aquest mandat. Moltes gràcies a tots i gràcies també al que ha sigut gerent tots aquest anys i que ha tingut molt a veure en que aquesta sigui una administració valorada pel territori, gràcies al Toni Cornella).

Aquesta institució, el Consell Comarcal, és una bona eina per desenvolupar accions que van més enllà dels límits municipals i, precisament ara, té més sentit que mai. Perquè és ara quan els alcaldes i alcaldesses necessitem algú que aglutini, que respectant les particularitats de cada poble aportí una visió global de comarca, que ajudi en la gestió del dia a dia però també en la planificació i desplegament de serveis mancomunats que permeten estalviar recursos, algú proper que defensi i representi els interessos del territori.Aquesta és un administració plena de sentit i útil pel territori!

Una administració amb unes prioritats de treball clares i definides que impulsarem aquest mandat. La primera, el desenvolupament econòmic. El context econòmic de la comarca (com el de tot l’Estat) ha canviat cap a un context de desacceleració econòmica i crisi global.

El Vallès Oriental es troba immers en un procés de creixent integració dins l’àmbit metropolità de Barcelona i, a la vegada, resulta afectat pels fenòmens metropolitans comuns a ell. La Comarca té unes pecularietats pròpies que són el resultat d'una evolució econòmica particular, s’ha beneficiat del paper difusor de Barcelona i també de la saturació que ha experimentat la ciutat comtal, tant de població com d’activitat
productiva.

Així, el Vallès Oriental ha experimentat un salt demogràfic brusc, i una important transformació de l’ estructura productiva, que s’ha caracteritzat per un pes reduït del sector primari, una forta industrialització i un procés de terciarització emergent. (El creixement urbanístic de la comarca també ha beneficiat, en els anys de bonança econòmica, al sector de la construcció).Aquests fets explicatius de la realitat, lligats amb la situació de crisi actual, ens aboquen a treballar intensament per promoure accions encaminades a generar creixement econòmic, per potenciar el sector primari i apostar per un canvi real de l’estructura productiva actual potenciant sectors emergents i sectors econòmics de futur.
Ho farem donant nous impulsos a programes que ja estan en marxa com són el Pla d’innovació Local, la xarxa Tet, la xarxa LISMIVO d’integració sociolaboral de persones amb discapacitat, o impulsant el marc de col·laboració establert al voltant del Circuit de Catalunya. Impulsarem actuacions pensant en els nous possibles jaciments d’ocupació, donant suport a les petites i mitjanes empreses existents i estarem atents a les noves oportunitats que poden sortir. No ho farem sols. Ens comprometem a impulsar, a liderar i a ser facilitadors, però no a fer-ho sols!. Ens ho plantegem a partir de la concertació i treball en xarxa entre tots els agents del territori. La concertació entre els municipis, agents socials, i les pròpies entitats és l’eina que ens permetrà impulsar una estratègia conjunta i reconeguda per tots.

Vivim moments convulsos en els quals és complicat trobar les respostes que ens reclamen les persones, especialment aquells que més pateixen les dificultats. Per això aquesta ha de ser l’altra gran prioritat: l’atenció a les persones. Des dels programes, activitats i serveis que gestionem, treballarem per donar respostes
i per avançar cap a una societat més justa i cohesionada. S’han d’implementar i aprofundir en accions orientades a donar respostes davant les noves necessitats, i prestant especial atenció , sobretot, als els col·lectius que presenten majors dificultats: la gent gran, nova ciutadania, els joves...

El Consell Comarcal gestiona, té la responsabilitat, per delegació de llei, de coordinar actuacions pel que fa a polítiques socials. Una responsabilitat que s’ha transformat en voluntat. Una voluntat que ha fet evolucionar els serveis socials cap a un model de coordinació que facilita la formació, consensua criteris i facilita l’intercanvií d’experiències; un model totalment compromès amb el servei, que, com deia abans, és un model de referència a tota Catalunya.

La coordinació i el suport a tot el territori, els reptes i oportunitats que planteja la nova ciutadania, el treball de prevenció de les situacions de risc dins de les famílies; les polítiques de joventut, la salut, la cultura, l’educació són altres àmbits en els quals es potenciaran i impulsaran programes, activitats i serveis per fer avançar aquest territori cap a un territori més just i cohesionat.

Parlava fins ara d’una societat més justa i cohesionada en una clara referència a les persones que hi viuen al territori. No ens oblidarem d’això, del territori, no deixarem de pensar en el futur, de com garantir el millor futur als ciutadans i això passa –també- per treballar per la protecció del medi, per un creixement planificat, equilibrat i coordinat i per l’ús eficient dels recursos. Aquest és l’altre important àmbit sobre el que actuar.
Ho deia al inici d’aquestes paraules, avui comença una nova etapa. Per a mi, i per la majoria dels consellers comarcals que han pres possessió del càrrec (22 som nous).

Tractarem d’aportar el millor de nosaltres per estar a l’alçada de les circumstàncies, per continuar fent que aquesta sigui una administració propera, facilitadora i al servei dels municipis, orientada a impulsar el progrés i el benestar dels ciutadans. Treballarem per créixer i avançar, per fer d’aquesta una institució moderna i dinàmica i per garantir qualitat en els serveis prestats. Per fer costat als ajuntaments i defensar els interessos
del territori. Ho farem - des d’aquest moment- treballant plegats, amb un govern fort i convençuts de que el consens i l’entesa són la millor fórmula per guanyar el futur.
Si d’alguna cosa tinc el convenciment és que, amb voluntat i valors es poden transformar les coses.
Com a president em comprometo –i en això acabo -, a posar el meu esforç, voluntat i valors per defensar aquest territori i els seus interessos, per treballar per impulsar el progrés i vetllar per la igualtat d’oportunitats i el benestar de tots els ciutadans.

Estic a la vostra disposició, MOLTÈS GRÀCIES.
José Orive Vélez
President del Consell Comarcal del Valles Oriental.