lunes, 12 de septiembre de 2011

DISCURS INSTITUCIONAL DE L’ALCALDE JOSÉ ORIVE A LA DIADA NACIONAL DE CATALUNYA (setembre 2011).

Regidors/regidores, entitats, amics i amigues, benvinguts!. Abans de res vull donar les gràcies a la Cristina i l’Adrià per aquesta magnifica lectura de poemes i felicitar a tots els alumnes dels cursos de català pel seu magnífic treball. Són un exemple de com a Canovelles es treballa per potenciar la cohesió social.

Celebrem aquesta festa de l’Onze de Setembre en uns moments força complicats per a tothom. S’està debilitant el nostre estat del benestar tal i com l’hem conegut fins ara, és a dir: com un sistema que ha permès millorar la qualitat de vida de tots els ciutadans, tot distribuint la riquesa, reduint la desigualtat i donant cobertura social als més desprotegits. Estareu d’acord amb mi que L’estat del benestar ha estat fonamental per mantenir la cohesió social alhora que ha permès un avanç important en l’autogovern de les regions i nacions europees a l’apropar els centres de decisions als ciutadans.

Per als municipis ha arribat el moment de la veritat. Hem de mantenir, i si podem, millorar les prestacions que fem a la comunitat, però ho hem de fer sense posar en perill aquest estat del benestar que tant ens està costant de construir i del qual estem orgullosos. Això només ho podem fer des de la corresponsabilitat de totes les administracions i de tots els ciutadans.
No som rics i no ens podem creure que podem viure com si ho fóssim. Hem d’administrar aquesta casa comuna que és l’ajuntament. Cal racionalitzar els serveis que estem prestant, cal un just equilibri entre els ingressos i les despeses i cal, que aquells que tenen o guanyen més aportin més.

Hem de demanar a les altres administracions que entenguin i defensin el paper dels ajuntaments. És necessari i més urgent que mai, un nou i just sistema de finançament municipal. Sense ell, els ajuntaments no podrem dur a terme els serveis que els ciutadans necessiten.
Vull parlar de la llengua catalana, que es la nostra, que es inclusiva i que no exclou a ningú. Davant la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que demana el compliment d’una sentència del Tribunal Suprem que afecta al model d’immersió lingüística vigent a les escoles de Catalunya, vull defensar sense cap mena de crispació però amb tota rotunditat aquest model.

El model lingüístic de l’escola catalana compta amb un ampli consens social i un elevat nivell de reconeixement internacional i ha estat un model d’èxit, gràcies al qual la nostra societat gaudeix d’un bon nivell d’educació i cohesió social.
A més, la comunitat educativa, en la seva total majoria, l’avala. La immersió lingüística, enfront d’altres models, permet un sistema educatiu sense separar els nois i les noies per raó de llengua, afavorint la cohesió social i la igualtat d’oportunitats.
I precisament en aquests moments vull fer un reconeixement a la que va ser una gran defensora de l’educació com a eina per transformar la societat i fer-la més justa i solidària. A la que va defensar i va treballar per impulsar el català com una eina per garantir la cohesió social. A la que va ser nostra 1a. tinent d’alcalde i regidora d’educació i cultura... A la Lluïsa Prat.
Lluïsa, no donarem un pas enrere en aquest sentit i com alcalde, i públicament, donaré el meu suport al govern de la Generalitat en les accions que prengui per defensar el model d’immersió lingüística a les escoles de Catalunya.

En aquest context es fa difícil no perdre de vista el sentit últim de la nostra Diada Nacional que sempre ha estat festiva i reivindicativa alhora.
Voldria deixar-vos palès la meva confiança en que Catalunya sortirà reforçada de tot plegat, en que amb l’ajut i l’esforç de tots nosaltres el nostre país continuarà essent cada vegada més gran, més pròsper i més just.
No serà fàcil, però hem demostrat amb escreix al llarg de tota la nostra història que som un poble que sap superar les dificultats i mirar endavant amb il•lusió.
La mateixa confiança i optimisme respecte del futur que tinc per a Catalunya, i potser encara més, és la que vull traslladar-vos respecte de Canovelles. Voldria compartir amb vosaltres la meva plena certesa de que la transformació que hem viscut a Canovelles, com a ciutat moderna, acollidora, ben integrada urbanísticament i socialment cohesionada ha de tenir continuïtat en el futur.

No dubteu que ho farem amb els recursos que l‘Ajuntament tingui a disposició en cada moment, amb l’eficàcia, l’eficiència i el rigor de sempre.
Sóc plenament conscient que en aquest camí compto amb el recolzament de tots vosaltres, que sempre heu estat el paller de la millor Canovelles.
Gracies a tots.

Visca Catalunya,

Visca Canovelles,