miércoles, 5 de octubre de 2011

Intervenció de José Orive al Consell d’Alcaldes

Alcaldes/vicepresidents i portaveus dels grups comarcals/consellers benvinguts al primer Consell d’Alcaldes d’aquest setè mandat, especialment a als nous alcaldes que participeu d’aquest òrgan per primer cop.

Fins ara he participat de les sessions d’aquest òrgan com alcalde de Canovelles, un municipi amb importants semblances i també diferencies respecte a qualsevol dels 43 que conformen la comarca, que valora – i aprofita- la tasca desenvolupada pel Consell Comarcal com a òrgan de suport als municipis.


Aquest Consell d’Alcaldes té per a mi una significació especial en quant que és el primer que presideixo, però hi ha altres aspectes que abans de continuar vull destacar.

Presideixo un govern d’unitat format per tots els grups polítics amb responsabilitat de govern als municipis de la comarca, i que ha fet possible donar forma al govern fort que aquest territori necessita. Un govern que treballa de forma coordinada per defensar els interessos d’aquest territori, fer créixer la capacitat de resposta de l’administració comarcal, desenvolupar accions que van més enllà dels límits municipals i per col.laborar i donar suport als municipis de la comarca.

Fa pocs mesos que tots (Consell Comarcal i municipis) hem encetat un nou mandat. Un mandat complicat marcat per les dificultats que tota la societat pateix a les que hem d’afegir la situació financera preocupant que patim les diferents administracions i, en el cas del món local, la manca d’un model de finançament reclamat des de fa temps.

Una etapa que estarà marcada globalment per l’austeritat, per l’augment progressiu de necessitats dels ciutadans, i la limitació de recursos. En aquesta context, als que hem assumit la responsabilitat de la gestió d’un determinat espai públic ens correspon fer front a la situació i articular respostes; tenir clares les prioritats de treball i pensar en les actuacions que poden ajudar al territori i a les persones a resoldre els problemes
immediats i del dia a dia. Tot això sense oblidar la necessària reflexió que ajudi a la planificació, definició i concreció d’altres actuacions per encarar el futur.

La realitat que ens ha tocat viure condiciona quines seran les prioritats de treball dels municipis i també del Consell Comarcal en aquest període: cal orientar els esforços cap a la necessària reactivació/impuls de l’economia i el suport i l’atenció a les persones - especialment aquells amb més dificultat. No toca avui entrar en detalls de com ho farem, però si que em vull referir que assumirem compromisos concrets que es plasmaran en un Pla d’Actuació Comarcal.

El Pla d’Actuació Comarcal, (que esperem poder presentar en els propers mesos,) farà referència –de manera explícita- a les actuacions que conformaran l’acció del Govern del Consell Comarcal previstes i que configuraran el full de ruta del mandat. Abordarà les línees estratègiques d’actuació per aconseguir aprofundir en aquells programes i actuacions existoses que ja es desenvolupen en l’actualitat i, plantejarà i concretarà
l’execució d’altres per tal d’avançar en els nostres objectius, impulsar el progrés i avançar cap a una societat més justa i cohesionada. Desenvoluparem els nostres programes, actuacions i serveis sense oblidar l’altra raó de ser de la nostra institució: fer costat als ajuntaments.


Deia abans que ens toca viure uns moments d’especial dificultat. La crisi que estem vivint al món ens obliga a prendre consciència de les nostres limitacions. En els darrers anys, tots, administracions, empreses i famílies, pot ser hem estirat més la mà que la màniga.

I ara hem de posar-hi ordre als nostres comptes. Tothom diu, amb la boca petita i en petit comitè, com se sol dir, que els ajuntaments, per les exigències dels nostres veïns i veïnes, hem creat serveis i instal·lacions que han provocat una sobredimensió per sobre del que segurament era estrictament necessari. Però també vull recordar que aquest país ha canviat de forma favorable gracies a l’empeta, compromís i acció dels ens locals.

Doncs ara toca ser valent i afrontar la situació de cara. Hem de posar molt de seny en les nostres decisions i pensar en clau global, perquè aquesta crisi no la superarem amb una visió estrictament municipal.

Ara als alcaldes ens toca ser generosos i actuar de manera mancomunada. L’autonomia municipal és imprescindible, i us ho diu un alcalde. Però aquest alcalde que us parla també sap perfectament que sol no va enlloc. Ara, més que mai, cal racionalitzar la despesa.

Per això avui, entre d’altres coses, donarem el tret de sortida a l’inici d’un estudi que tindrà com a objectiu que, de la mà dels ajuntaments, busquem les fòrmules per mancomunar serveis. Un exemple ja el tenim. A través del projecte Localred, els ajuntaments de la nostra comarca paguem menys per les trucades de telèfon gràcies a un acord conjunt. Aquest és un bon exemple que podríem extrapolar a d’altres actuacions.

En moments de crisi com l’actual, per tant, la Unió fa la força i la nostra comarca té moltes potencialitats com perquè, units, ajuntaments, agents econòmics i socials, aconseguim també tirar endavant projectes conjunts i atractius que comportin un benefici pels habitants del nostre territori.

I és aquí on el Consell Comarcal s’ofereix, en aquest consell d’alcaldes, a ser el motor i actuar de coordinador entre els ajuntaments per impulsar i estar al servei de vosaltres, alcaldes i alcaldesses, i dels empresaris, i dels sindicats, i dels agents del territori que estiguin interessants en treballar en positiu, amb optimisme, imaginació i valentia.

Iniciem aquest camí en el qual, estic convençut, que amb la complicitat de tots avançarem més lluny i amb pas més ferm.

José Orive Vélez

President del Consell Comarcal del Valles Oriental

I Alcalde de Canovelles