jueves, 27 de octubre de 2011

Les depuradores del Besòs deixaran de funcionar el desembre si l'ACA no salda el deute

José Orive alerta que els rius de la conca tornaran a ser clavegueres

 Les catorze depuradores de la conca del riu Besòs deixaran de funcionar aquest desembre si l'Agència Catalana de l'Aigua no paga el seu deute. Ho ha assegurat el president de Consorci per la defensa de la conca del riu Besós, José Orive, en una entrevista a l'ACN. Orive ha explicat que la situació és del tot insostenible i que el Consorci ha deixat de pagar l'electricitat i té factures endarrerides. Segons el president, l'ACA deu al Consorci uns 10 milions d'euros per fer funcionar les depuradores. Orive, que deixarà el càrrec d'aquí uns dies, alerta que els rius de la conca tornaran a ser un clavegueram.

Ara ja hi ha un termini límit. L'ha anunciat el president sortint del Consorci per la defensa de la conca del riu Besòs, José Orive: si l'Agència Catalana de l'Aigua no fa front al que deu, les depuradores de la conca pararan màquines aquest desembre. "Em sap molt greu acabar el meu mandat d'aquesta manera", ha lamentat el també alcalde de Canovelles (PSC) i president del consell comarcal del Vallès Oriental.

Segons Orive, l'ACA deu al Consorci 9,6 milions d'euros corresponents al 2011. A més, el pressupost per aquest any ja es va veure retallat en gairebé un 20%. Arran d'això, el Consorci ja ha deixat de pagar l'electricitat i té dificultats per fer front a les factures d'alguns proveïdors. "No ens tallaran la llum perquè som administració", ha puntualitzat Orive. De totes formes, l'ACA no s'ha compromès encara a fer front al deute.

Tornar a les clavegueres dels anys 80

El president ha albirat que si no arriben recursos perquè les depuradores continuïn funcionant, en un termini "no massa llarg de temps" els rius de la comarca i de la conca tornaran a ser clavegueres com fa uns anys. Es referia a rius com el Congost, el Mogent o el mateix Besòs. En aquest sentit, ha recordat que durant les dues últimes dues dècades s'ha recuperat la vida i la fauna dels rius.

Sergi Mingote, nou president

Orive deixarà de ser president del Consorci el pròxim 2 de novembre. Aquell dia el rellevarà l'alcalde de Parets del Vallès, Sergi Mingote. L'entitat té demanada una entrevista amb l'ACA per exposar la delicada situació econòmica.

Besòs, Congost, Mogent, Ripoll...

El Consorci per a la defensa de la conca del riu Besòs es va constituir al febrer del 1988. Actualment està formada per 52 són municipis del Vallès Oriental, Vallès Occidental, Osona i Barcelonès. També en formen part la Diputació de Barcelona, l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i el consell comarcal del Vallès Oriental.

L'eix principal de la conca del Besòs està format pels cursos fluvials del Congost i Besòs, al que s'hi uneix pel marge esquerre el Mogent i pel marge dret el Tenes, la Riera de Caldes i el Ripoll. La longitud acumulada dels rius i rieres més importants de la conca és de 530 quilòmetres.

Lluís Vilaró Cascales
Delegat de Societat
Agència Catalana de Notícies
www.acn.cat - Tel. 935 531 418
FAX 935 531 402