jueves, 29 de marzo de 2012

Intervenció de JOSE ORIVE en el Plenari Polític i Tècnic Joventut

Bona tarda, vull agrair a l’alcalde de Caldes de Montbui, Sr. Jordi Solé per cedir l’espai per fer aquest plenari. També el meu agraïment al Sr. Toni Reig, director general de Joventut per decidir compartir amb nosaltres aquest espai de debat i treball i a tots els assistents, regidors i tècnics de joventut per participar activament d’aquestes trobades deixant clar que sou persones compromeses amb el vostre àmbit de treball.

Aquesta és el primer plenari polític de regidors i tècnics de joventut que es fa aquest 2012. És també el primer plenari polític de joventut que fem fora de l’espai del Consell Comarcal. Ho fem a proposta del conseller comarcal de joventut, Sr. Arnau Ramírez. Penso que és una magnifica idea que ens ajudarà a tots a incrementar el grau de coneixement de les particularitats que usa cada municipi per desenvolupar les nostres funcions i dels recursos existents a la comarca.

L’objectiu d’aquesta trobada, definit a l’ordre del dia, és informar de les convocatòries de subvenció per part de la Direcció General de Joventut Però a banda d’aquest punt, tots estareu d’acord, és important aprofitar la trobada i la presència del director general de joventut, Toni Reig (i del coordinador Oriol Martin que es quedarà tota la sessió amb vosaltres) per plantejar inquietuds i intercanviar punts de vista i opinions respecte a les accions a dur a terme amb els nostres joves.

Parlem doncs de la necessitat de conèixer i opinar sobre el marc d’actuació que, en matèria de joventut, es vol dur a terme al Vallès Oriental aquest 2012. Però també, d’aprofitar per reflexionar conjuntament sobre com incrementar l’efectivitat de les accions que porten a terme i sobre els reptes que en una comarca com la nostra -amb municipis amb realitats molt diferents- tenim en aquests moments.

El context de crisi actual fa que sigui necessari ser més creatius i imaginatius que mai, parlar d’objectius concrets a dur a terme i poder valorar el que cal fer.

Des del Consell Comarcal volem ser punt de suport i referència dels municipis en relació a les polítiques i actuacions que dins l’àmbit de joventut es duen a terme. És cert que la majoria de municipis de la comarca disposeu d’estructura tècnica pròpia per dur a terme accions i ja tireu endavant un bon treball específic amb els joves. Però també ho és que la realitat i el moment ens obliga a tots a ser més creatius aprofitant al màxim els poc recursos dels que disposem per incrementar la capacitat de resposta.

La realitat i el moment ens obliga a tots!, als municipis, però també al Consell Comarcal, amb el qual potser cal potenciar accions amb caràcter més global i que beneficiïn el conjunt de la comarca. Accions amb un caràcter més general que han de ser absolutament transversals.

Ho deixo sobre la taula com a proposta. Penso que aquest és l’espai adequat per fer precisament això: propostes.

Des del Consell Comarcal volem continuar oferint el paper de coordinació i suport, a través de l’Oficina Jove del Vallès Oriental. Volem donar serveis d’abast comarcal i continuar amb el Pla comarcal i els projectes d’actuació que se’n derivin. Per fer-ho necessitem i volem comptar amb tots els implicats en els temes de joventut i amb el territori. Necessitem del suport d’òrgans superiors com la Direcció General de Joventut. Necessitem recursos que ens permetin tirar endavant les nostres idees, però també necessitem noves IDEES, DEBAT i CONSENS d’on puguin sortir PROPOSTES.

Per això és important fer trobades com aquesta; perquè d’aquí i de les reflexions que hi fem, han de sortir idees creatives, imaginatives, per tal de donar les respostes que els joves demanen, idees que ens permetran definir accions i actuacions.


Que tingueu una bona tarda de treball!!