viernes, 18 de mayo de 2012

L’alcalde Orive dona comptes sobre el primer any de mandat


Aquest estiu es posarà en marxa la Piscina exterior Thalassa i a finals de setembre tot l’equipament





Amb motiu del primer any de legislatura en que els socialistes van guanyar les darreres eleccions municipals, l’agrupació Socialista de Canovelles va organitzar l’acte “Un any de govern municipal” aquest dimecres 17 de maig, a la Sala Polivalent de l’auditori de Can Palots on es van reunir més de cents veïns i veïnes..

L’acte es va iniciar amb la intervenció del primer secretari de l’agrupació, Francesc Sánchez que va presentar l’acte donant les gràcies a tots els membres assistents i deixant palès que aquest acte “Suposa la responsabilitat del compliment envers els compromisos electorals que vam prendre ara fa un any, explicant els trets generals i les línies d’actuació portades a terme per l’equip de govern des de la proximitat, rigor i la transparència de transmetre la informació als canovellins i canovellines”.

Posteriorment va intervenir l’alcalde Orive contextualitzant la situació actual, explicant que “des de el govern estatal s’està aprofitant la crisi com a excusa per tal de canviar el model de societat que entre tots, i amb tant d’esforç, havíem construït. No podem oblidar que un dels pilars fonamentals en la millora i desenvolupament del nostre país és el municipalisme, el paper dels ajuntaments”. Orive va argumentar que des de la democràcia, els ens locals han anat assolint moltes més competències de les que els hi pertoquen per garantitzar un millor coneixement des de la proximitat, de les necessitats dels ciutadans i per tant una millor cobertura d’aquestes. No obstant, i sense cap debat al respecte, som conscients com dia a dia ens arriben informacions, sobre que el govern estatal vol treure les competències que fins ara havíem assumit els municipis, la qual cosa està suposant una pèrdua d’autonomia local, que els ajuntaments estem veient reflexada alhora de fer contractacions, l’aplicació del IBI, entre altres.

Per altre banda va explicar la baixada d’ingressos  municipals   que provenien de la Generalitat i l’estat. Subvencions finalistes per projectes i serveis com les Escoles Bressols, Pla educatiu d’entorn, Plans d’ocupació, etc. Així com el deute que a dia d’avui te la Generalitat amb l’ajuntament de Canovelles que es de 1.500.000 € que l’ajuntament a pagat puntualment als seus proveïdors.

Tot i aquestes dificultats que posen les administracions estatals i també autonòmiques, l’Ajuntament de Canovelles està fent esforços per tal de rentabilitzar al màxim els recursos dels què disposa ja que, malgrat tot, les comptes de l’ajuntament estan sanejades. En aquest senti l’Alcalde Orive  va destacar algunes de les actuacions més significatives que s’han portant a terme durant aquest any de legislatura en el municipi.  “ja hem iniciat la planificació urbanística del municipi a través de la modificació del POUM”; “Estem fent un pla estalvi energètic per canviar les faroles actuals per faroles de baix consum i aconseguir un enllumenament més responsable i ecològic”;  “la cessió dels terrenys per l’escola 4 Vents i la consecució d’un compromís per part de la Generalitat per tal d’incloure-ho als pressuposts de l’any vinent”; “Aquest estiu es posarà en marxa la Piscina exterior i a finals de setembre tot l’equipament”; a nivell de promoció econòmica va explicitar com a rellevant “la mancomunació de recursos a nivell comarcal per tal de poder el nostre gra de sorra en la dinamització econòmica i la creació d’ocupació ”; “El servei municipal del club de feina ha atès a mes de 2019 persones, reconduint més de 89 itineraris d’inserció laboral i organitzant prou més de 94 cursos de formació ocupacional amb la participació de 532 persones; a traves dels Plans locals d’ocupació hem contactat a 23 persones ,”

Respecte l’àrea d’atenció a les persones Orive va incidir, en les tres línies polítiques d’actuació portades a terme per l’ajuntament “Cohesió social, sostenibilitat i coresponsabilitat ciutadana”. Des de Joventut va destacar la creació del local de joves que està realitzant un paper cabdal potenciant les iniciatives juvenils com l’assemblea Jove TUT i de suport al IES

Des de Educació, hem impulsat el projecte de transició escola Treball amb el l’aula tecnològica i projecte Educa que permet als alumnes realitzar pràctiques en empreses de Canovelles. Així com el Pla educatiu d’entorn especialment important en garantitzar la cobertura educativa d’aquells estudiants en situació de risc i exclusió social i que ara ha deixat de subvencionar l’estat.  Des de Cultura i esport, s’han mantingut tots els programes realitzats, fins i tot  augmentant l’oferta cultural, de teatre i esportiva, reduint un 25% el pressupost. Des de Gent gran i serveis socials, Hem detectat una major demanda en els serveis socials augmentant en un 13% el pressupost del servei, i així potenciant programes com “els serveis socials més a prop”, per atendre més eficaçment a totes aquelles persones que es troben en situacions de risc; la creació del Casal de la gent gran, així com la programació associada. Des de participació ciutadana, destacar l’actuació del pla de ciutadania en la barriada nova, amb actuacions corresponsables entre veïns a la zona promovent el civisme, tolerància i coresponsabilitat, ja que per millorar les coses necessitem de la complicitat de totes les parts implicades, administració i els propis ciutadans.

Finalment l’alcalde Orive va acabar, insistint  que tot i que l’ajuntament de Canovelles esta tenint una baixa important d’ingressos especialment dels que provenen de les administracions supramunicipals com la generalitat o l’estat, nosaltres no tenim problemes pressupostaris, ni factures pendents al calaix,  degut a que hem sigut prudents i realistes realitzant una acurada gestió i racionalització de la despesa, que seguirem portant a terme. Ja volem que aquesta situació continuï així sent mes eficients, mes eficaços, estabilitzant els recursos disponibles i sumant esforços entre tots i totes.



Àrea de Comunicació

PSC de Canovelles