miércoles, 24 de octubre de 2012

DIA DE LA POLICIA LOCAL


( 19 d’octubre de 2012)

Intervenció de José Orive, alcalde de Canovelles

 

Un cop més ens trobem per fer un reconeixement  públic als policies locals que s’han distingit, durant aquest any, en les seves funcions. És un bon moment per valorar i agrair la feina de la Policia Local, per donar a conèixer la vostra feina, el vostre compromís i, una oportunitat per fer algunes reflexions en veu alta.

Vivim uns moments difícils, complicats, en què els nostres conciutadans, gent que coneixem amb noms i cognoms, ho estant passant molt malament. Uns moments de crisi i de recessió econòmica, de crispació política i social. Uns moments de pèrdua de drets laborals i socials de la població en general i dels treballadors públics en particular. Mesures injustes, i – segons el meu parer-  ineficaces per sortir d’aquesta situació.  Uns moments en què hi ha el perill de caure, tots plegats, en una depressió col·lectiva. Uns moments que posen en perill, més que mai, la cohesió social. 
Sí, la nostra societat viu moments difícils en els quals els ciutadans requereixen d’aquells que ens dediquem  a la política de proximitat, suport i acompanyament, però també capacitat per articular respostes i solucions al seus problemes. Respostes que moltes vegades no tenim i que requereixen d’anàlisi,  reflexió i determinació per portar-les a terme.
Per això  no hem d'oblidar els reptes que tenim per endavant. Reptes, tan importants,  com el de la cohesió social.

Crec sincerament que aquesta ha de ser una premissa bàsica que orienti  la nostra feina, Una tasca que hem de fer entre tots, sumant administracions, treballadors  públics, xarxa social i el món privat.  Buscant el consens i l’acord que és la millor de les fórmules per avançar cap a una societat més justa, plural i cohesionada. És en aquests moments quan hem d’impulsar els valors de  proximitat, d’empatia i  iniciativa. 

Precisament en aquest moments, crec que és oportú recordar que tots els servidors públics, i especialment la policia, estem al servei del ciutadà. Teniu la responsabilitat de respectar i fer respectar les normes i les lleis. I això vol dir garantir la llibertat, la democràcia, la convivència, els drets individuals i col·lectius. 

És el moment de recordar que l’actuació policial ha de formar part d’una actuació municipal global i transversal. Si no s’entén això, mai tindrem una policia eficaç i eficient.

Aprofitant que avui ens acompanyen  altres cossos de seguretat  voldria reconèixer el seu treball i la seva professionalitat i voldria demanar-los, malgrat que no sigui necessari, la seva complicitat i la seva empatia no només amb els ciutadans, sinó també amb la Policia Local, amb els ajuntaments.

En definitiva, davant una situació social diferent l’actuació policial també ha de ser diferent, adaptada als nous reptes. No tinc cap dubte del vostre esperit de servei, de la vostra vocació, de la vostra professionalitat.

I ja per acabar us voldria dir  que el primer que ha d’estar al servei dels ciutadans és el seu alcalde. I precisament  per millorar – dins de les nostres possibilitats – la vida dels canovellins i canovellines estic també al vostre servei. Vull dir-vos  que no us exigiré més del que m’exigeixo a mi mateix, però que seré més exigent que mai.

Per tant, felicitats i agraïments als agents als quals avui  fem aquest reconeixement. Felicitats i agraïments al cos de la Policia Local i  a tots els servidors públics.

 
Gràcies,