miércoles, 31 de octubre de 2012

INTERVENCIÓ DE L’ALCALDE, José Orive , A LA SESSIÓ EXTRAORDINÀRIA DEL PLE DE ORDENANCES FISCALS, ANY 2013

Tal com plantejo a la Memòria de l’Alcaldia i com a conclusió, dir que aquesta proposta de modificació de les Ordenances Fiscals per a 2013 s’emmarquen dins d’una Catalunya, una Espanya i una Europa immerses en una situació de recessió econòmica provocada per l’aplicació per part dels respectius governs  de polítiques neoliberals de reducció de les despeses en sanitat, ensenyament i socials,  acompanyades del increment dels impostos indirectes i de la reducció o eliminació dels directes a aquells que disposen de major riquesa.
A Catalunya l’increment de les desigualtats socials i de la pobresa produïdes per aquestes polítiques ha estat i és especialment dolorosa i els ajuntaments al ser les administracions públiques més properes als ciutadans així ho constatem.
Cal defensar l’estat del benestar i canviar les polítiques de càstig per altres que incrementin les inversions públiques i la despesa social per a reduir la xacra de l’atur i la desigualtat social.
Cal que els ajuntaments recuperin el paper que els hi pertoca i que tant el govern de la Generalitat com el de l’Estat se’n esforcen  en disminuir, introduint un nou sistema de finançament municipal que acabi, d’una vegada i per totes, amb el desequilibri entre els ingressos, cada vegada menors, i les despeses a les que ens obliguen els intents de corregir la no assumpció per part de la Generalitat i del Govern central de les despeses imprescindibles per no destruir la cohesió social que tants anys ens ha costat construir.
Cal que els ajuntaments, aplicant el principi de subsidiarietat siguin els protagonistes de la recuperació econòmica i de la lluita contra la desigualtat social i la misèria que ja formen part del panorama quotidià del nostre país.
Mantenir els ingressos propis és un dels objectius principals d’aquest ajuntament i tal com dèiem a la memòria de l’any passat i que aquest any segueix tenint sentit “ ... amb l’objectiu principal de garantir la cohesió social al municipi, és a dir, el manteniment dels serveis municipals i els ajuts als que més ho necessiten, amb la mateixa eficàcia i eficiència de sempre incrementada amb la recerca de recursos i el control estricte de la despesa.”
És per això, que aquesta proposta d’Ordenances Fiscals per al 2013, contempla, en general, una congelació d’impostos, taxes i preus públics així com l’adequació als canvis normatius; adequació d’alguns  d’ells  a l’IPC previst per a finals d’any que es situarà als voltants del 3,1 %;  previ estudi econòmic financer també contempla l’adequació d’alguns dels preus públics i taxes per serveis per apropar-los, en la mesura de lo possible, al seu cost real; es mantenen totes les bonificacions potestatives (es a dir aquelles que depenen  de la voluntat política de mantenir-les); i en tots aquells casos que sigui necessari i  possible, a aquelles famílies que tinguin dificultats reals per poder fer front a les seves obligacions tributaries se’ls hi aplicaran bonificacions ó ajuts a traves dels Serveis socials municipals.
Respecte de l’Impost de Bens Immobles, aquest es veurà incrementat  degut a la revisió cadastral en vigor a Canovelles des del 2004.  Hem de recordar que l’increment no és una decisió municipal si no que es fa aplicant  la normativa de l’impost que permet que l’increment que s’hagués  hagut de produir com a conseqüència de la revisió cadastral efectuada a Canovelles per la Direcció General del Cadastre es reparteixi al llarg de 10 anys, es a dir fins el 2013. L’any que ve serà l’últim. Es a dir el que pagaran els ciutadans aquest any en concepte d’IBI es la quantitat que haurien  tingut que pagar des de l’any  2004. I que durant aquests anys s’han estalviat i l’ajuntament a deixar d’ingressar. Hem de tenir en compte que estem parlen de preus cadastrals de l’any 2004 quan encara no s’havia iniciat la forta especulació immobiliària. Tocar a la baixa el tipus de gravamen de l’IBI  tindria diferents repercussions: Primer, que els realment beneficiats serien aquells que tenen més patrimoni en perjudici dels que el seu únic patrimoni son els serveis públics que reben. En segon lloc, es deixaria  d’ingressar a les arques municipals uns recursos molts necessaris, tan de forma directa com indirecta. Les aportacions de les administracions superiors baixarien encara més i de forma considerable les seves aportacions a Canovelles.  Recursos que avui necessitem mes que mai per poder desenvolupar polítiques socials que no deixen en el camí a ningú, especialment a la gent mes necessitada, i que garanteixin la cohesió social.   Polítiques municipals que pugui pal·liar, en la mesura del possible,  les polítiques neoliberals, injustes i ineficaces que estan aplicat els governs de dretes de Catalunya, Espanya i Europa.
No hem d’oblidar que ja d’entrada el nostre ajuntament tindrà unes majors despeses, a causa de les mesures dels governs de la Generalitat i de l’estat. Uns exemples: L’IVA. Es curiós que en concepte d’IVA el nostre Ajuntament  tindrà  que pagar més, (es a dir tindrà que donar mes a l’Estat)  que el que l’estat ens ingressarà a l’ajuntament en l’aportació municipal L’increment de l’aigua per part de la Generalitat. Un augment entre un 15% i un 25% per els nostres ciutadans però també per les arques municipals. Tot en benefici de l’empresa privada que gestionarà un be públic com es l’aigua.
Una cosa que a simple vista pot semblar  mes recursos es el fet que ens obliguin a no pagar la paga extra dels nostres treballadors i treballadores, la qual, evidentment, el nostre ajuntament té els diners per pagar-la.  Aquest any no la cobraran... això es greu. Però no es menys greu que aquest diners tampoc repercutiran  en els veïns i veïnes de Canovelles, ja que la norma ens obliga a que no s’utilitzin i, com a mínim durant dos anys, estiguin  a disposició dels Bancs. Els mateixos bancs que rebran dels ciutadans i ciutadanes milions d’euros per mantenir les seves estructures i els milionaris sous i indemnitzacións  dels seus directius. Els mateixos bancs que cada dia a la nostre comarca treuen de casa seva, deixant al carrer a quatre famílies, 4 famílies diàries sense llar, sense un sostre per viure.

No hem d’oblidar que els nostre ajuntament tindrà molt menys ingressos. Menys recursos: tan l’Estat com la Generalitat han baixat considerablement o han anul·lat les ajudes i subvencions finalistes per tots aquells projectes socials o de reactivació de l’economia. Han rebaixat la mateixa quantitat que destinaran a mantenir les estructures dels bancs. Recordem: Escoles Bressols, Plans educatius d’entorn, Plans d’ocupació, llei de barris ... Que el nostre ajuntament esta assumint en solitari. Menys disposició de recursos humans per poder desenvolupar polítiques socials de cohesió social... de reactivació econòmica. Ja que tenim prohibit contractar personal, ..... ni ens permeten la reposició de les baixes o les jubilacions.

La incertesa de quant cobrarem? La Generalitat No paga, no paga al dia... creant unes fortes tensions de tresoreria als ens locals..... I nosaltres no podem fer vaga com les farmàcies!! La incertesa de quina serà la quantitat que ens aportarà tant l’Estat com la Generalitat. No la coneixem. Tornarem a fer uns pressupostos sense conèixer amb certesa els ingressos.

Les ordenances fiscals son l’eina per després poder desenvolupar el pressupost. Un pressupost que volem que , en la mesura de les nostres possibilitats, doni des de el municipi resposta als nous reptes i necessitats del nostre poble.

Davant totes aquestes consideracions presentem una proposta d’ordenances fiscals que no incrementarà la pressió fiscal  dels nostres veïns mes enllà del IPC en alguns casos.  Una pressió fiscal que continuarà estan molt per sota de la mitjana catalana i espanyola.

Per tant, al meu parer, son unes ordenances fiscals que, només interessos partidistes, justificarien no se’ls hi donés suport. Amb tota sinceritat, crec que en una situació tant extraordinàriament greu com la que estem vivim aquestes ordenances tindrien que tenir el suport de tot el Ple i especialment d’aquells grups que no han fet la mes mínima aportació a aquesta proposta.

Som moments molt difícils, molt durs... son moments de sumar, de treballar  plegats, de dialogar, de arribar al màxim d’acords en tot allò referent a la política municipal. Entre nosaltres i la societat civil.
Aquest alcalde i aquest equip de govern seguiran treballant al cent per cent, amb encerts i també errors, però treballant per Canovelles. El que no farem serà No actuar. Us demano el mateix. Canovelles se ho mereix. Gracies,
Gracies,
José Orive Vélez