jueves, 22 de noviembre de 2012

Ajuntaments i Consell Comarcal acorden impulsar una moció que demana una regulació socialment justa i una actitud socialment responsable a les entitats bancàries en relació amb el deute hipotecari

Més d’una trentena d’ajuntaments de la comarca i el Consell Comarcal s’han reunit aquesta tarda per fer front comú davant el efectes de la crisi hipotecària sobre els sectors més vulnerables de la societat. En aquesta reunió s’ha aprovat el text d’una moció marc que dóna suport als col·lectius que reivindiquen una regulació hipotecària socialment més justa, reclama al  Govern de l’Estat una regulació socialment justa i la suspensió dels desnonaments, i insta les entitats bancàries a una actitud socialment responsable i de col·laboració.El text consensuat pels assistents a la reunió constata els efectes draconians de la crisi hipotecària sobre els sectors més vulnerables de la societat i valora com d’abast molt limitat les mesures aprovades recentment pel Govern Central. Al text també queda palesa la preocupació d’Ajuntaments i Consell Comarcal per l’actitud de les entitats bancàries que fan recaure sobre la part més vulnerable les conseqüències d’uns contractes hipotecaris dels quals moltes vegades no van proporcionar informació prou clara. Els ajuntaments i el Consell Comarcal refermen en el text el  seu compromís per fer front a la situació, repassant actuacions i mesures posades en marxa a la comarca per ajudar a les persones desnonades o en risc de desnonament però també deixa constància que els efectes de la situació despassen la capacitat del món local. En concret a la reunió s’han acordat un text marc que fa referència les mesures següents:
1.    Expressar el suport als col·lectius que reivindiquen una regulació socialment més justa en relació amb el deute hipotecari i els desnonaments.
2.    Reiterar la necessitat que el Govern de l’Estat reguli la dació en pagament amb efectes retroactius, la paralització dels desnonaments i l’accés al lloguer social per a les persones desnonades o amb risc de desnonament.
3.    Expressar el desacord amb l’obligació dels ajuntaments, i particularment de les policies locals, d’haver de col·laborar en els processos de desnonament, i instar el Govern de l’Estat perquè reguli l’objecció de consciència en aquests casos.
 4.    Instar les entitats bancàries perquè suspenguin tots els processos de desnonament; perquè desisteixin de qualsevol pràctica abusiva en relació amb els interessos del deute en les situacions en què no és possible atendre els pagaments; perquè proporcionin la relació d’habitatges de llur titularitat a l’administració pública amb l’objectiu de poder-los destinar a lloguer social; i perquè, en general, promoguin i facilitin la mediació de l’administració pública amb l’objectiu que les persones afectades puguin romandre a l’habitatge hipotecat en règim de lloguer social o d’usdefruit durant un període determinat fins a l’obtenció d’un nou habitatge.
5.    Prioritzar la contractació de serveis bancaris amb aquelles entitats que hagin suspès els desnonaments i demostrat una actitud socialment responsable i de col·laboració en la línia establerta en el punt anterior.  El Ple del Consell Comarcal aprova la mocióEn relació a la moció demanant una regulació socialment justa i una actitud socialment responsable a les entitats bancàries, avui 21 de novembre s’ha aprovat pel Ple del Consell Comarcal