jueves, 8 de noviembre de 2012

Intervenció de JOSÉ ORIVE al Congrés de CCOO del Vallès Oriental – Maresme


Granollers,  7 de novembre de 2012

En primer lloc voldria agrair-vos la vostra invitació a participar en aquest congrés de CCOO del Vallès Oriental Maresme.
Un congrés peculiar, enmig d’una campanya electoral, en la qual a  alguns    l’únic que els interessa és parlar de sobiranisme, de nacionalisme, de banderes i d’independència. I no dels problemes reals dels catalans i les catalanes que no són pocs, i  uns dies abans d’una vaga general convocada, aquesta sí,  pel que està passant, pels problemes reals dels ciutadans. Tot això en un moment difícil, especialment per als treballadors i les treballadores,  en què perilla el model social que hem construït entre tots en els darrers 30 anys. 
La crisi cada dia afecta a més  famílies, tots tenim amics i germans o veïns que tenen algun familiar a l’atur o que tenen problemes per fer front a les despeses diàries. I  en aquest context hi ha uns que han decidit a qui toca salvar i a qui toca pagar el plats trencats del que està passant. És indecent que amb els nostres diners, diners públics, s’intenti salvar els bancs mentre es cobra als nens per portar la carmanyola a l’escola i  als nostres  avis pels medicaments, mentre es retiren els PIRMIS als més pobres dels pobres o es liquiden els plans d’ocupació. És indecent que es doni diners públics als mateixos bancs que estan deixant a milers de famílies per la força sense un sostre on viure. Això es injust i indecent.
Avui hi ha en aquesta sala persones que no es resignen, persones convençudes que cal treballar molt  i des de tots els àmbits per poder sortir d’aquesta situació almenys amb el mateix nivell de benestar que teníem abans. I convençudes, també, com a gent d’esquerres que no podem renunciar a l’avenç social. Vull felicitar-vos per això, pel vostre compromís, i  perquè compliu  una cosa que jo acostumo a dir: hem de fer per tal que, cada dia, quan ens en anem a dormir estiguem convençuts que fem el que toca perquè les coses siguin millors.
M’han dit que he de ser molt breu, i ho seré, però no vull perdre l’ocasió de referir-me al paper i a  la importància de les organitzacions sindicals en el nostre entramat social.
Els sindicats heu sigut, i sou, una peça clau de qualsevol democràcia,  treballeu per millorar les condicions de vida de la classe treballadora  des de tots els àmbits. Heu arribat a pactes i acords importants quan toca i feu de pedra a la sabata i de corcó quan és necessari per recordar als polítics, als empresaris i a la societat en general que no està tot aconseguit  i que cal treballar per seguir avançant en la construcció d’un estat del benestar encara més fort i que no es torni a trobar en la situació de risc en què  es troba actualment.
Penso que l’única manera de sortir endavant de la crisi actual és amb més llibertat, democràcia i cohesió social. Per garantir això, hi ha temes intocables com l’educació, la sanitat i els serveis socials. No només no s’han de retallar els recursos a aquests drets sinó que cal  augmentar-los i, alhora, implementar les polítiques que puguin dinamitzar l’economia, amb plans d’ocupació, de formació i amb polítiques actives de dinamització de l’ocupació.
Mireu, el Vallès Oriental està patint la crisi d’una forma molt dura, amb unes dades d’atur que mai havíem tingut, amb persones que perden el seu habitatge... i com deia abans l’única manera de sortir d’això  és treballant molt i junts. Arribant a acords, buscant el consens, amb plantejaments que representin a tots i que puguin ser útils de veritat per assolir la necessària reactivació del nostre territori garantint, per sobre de tot,  la cohesió social.
Des del Consell Comarcal estem en aquesta línia, sabem que tenim un llarg camí per endavant i el volem fer amb tots, amb els ajuntaments, amb les altres administracions i també , i sobretot, amb els agents econòmics i socials, perquè pensem, estem convençuts, que els sindicats sou una peça bàsica d’això que hem de tornar a construir entre tots.
Per acabar vull donar les gràcies a l’Ovidi  i a tot l’equip per la vostra invitació, també felicitar per avançat  els que resulteu elegits i elegides avui i desitjar-vos que  els vostres debats i les properes mobilitzacions siguin un èxit.
Perquè el vostre èxit és també l’èxit i l’avanç de la societat, dels treballadors i de les treballadores.
Moltes gràcies i que tingueu un bon dia de treball!
José Orive Vélez