viernes, 23 de noviembre de 2012

PROPOSTA DEL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA DE L’AJUNTAMENT DE CANOVELLES AL PLE MUNICIPAL

El grup municipal Socialista de l’Ajuntament de Canovelles presenta per incloure a la sessió ordinària del Ple de la Corporació, del dia 29 de novembre de 2012, en virtut del que estableix l’article 106 del Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, la següent proposta d’acord:

Proposta sobre els processos d’execució hipotecària i desnonaments

Ja fa temps que la crisi hipotecària està tenint uns efectes draconians sobre els sectors més vulnerables de la nostra societat. L’endeutament hipotecari en l’actual context de crisi econòmica fa que avui moltes persones ja hagin perdut l’habitatge o es trobin en risc de perdre’l.

Segons les dades del Consell General del Poder Judicial, entre 2007 i el primer trimestre de 2012 s’han produït a Espanya 185.140 processos de desallotjament com a conseqüència dels 374.230 procediments d’execució hipotecària iniciats, un 19% dels quals a Catalunya.

 Per tal d’ajudar les persones desnonades o amb risc de desnonament, des d’aquest Ajuntament s’ha donat suport a la iniciativa legislativa popular per la dació en pagament amb efectes retroactius, la paralització dels desnonaments i el lloguer social; s’ha demanat al Govern central que legisli per alliberar les persones o famílies desnonades de les plusvàlues. També donem servei als nostres veïns i veïnes a través del Servei Comarcal d’Ofideute per intermediar entre particulars i entitats financeres; i s’ha destinat tots els recursos possibles a l’àmbit de serveis socials per pal·liar els efectes d’aquesta crisi. 

Tanmateix, veiem amb impotència com la problemàtica de l’habitatge segueix tenint uns efectes dramàtics sobre la societat que depassen per complet la capacitat del món local per fer-hi front.

Així mateix, veiem com les mesures recentment aprovades pel Govern central arriben tard i amb un abast molt limitat. Són mesures que no avancen en la dació en pagament ni en el lloguer social i que ni tan sols posen ordre als interessos abusius que imposen les entitats bancàries a les persones que no poden atendre les quotes hipotecàries. En definitiva, es tracta d’una simple moratòria que no combat l’arrel del
problema hipotecari. 

De fet, l’abast d’aquestes mesures és tan limitat que amb els criteris aprovats només s’haurien pogut beneficiar d’aquesta moratòria un 17% dels casos atesos per servei comarcal d’Ofideute.

Finalment, des dels ajuntaments i el Consell Comarcal, també constatem amb preocupació l’actitud de les entitats bancàries, quan fan recaure sobre la part més vulnerable totes les conseqüències d’uns contractes hipotecaris dels quals moltes vegades no van proporcionar informació prou clara.

Tenint en compte tota aquesta problemàtica, els alcaldesses i alcaldesses d’una trentena de municipis de la comarca, entre ells Canovelles, es van reunir el passat 21 de novembre a la seu del Consell Comarcal del Valles Oriental i van decidir fer front comú davant els efectes de la crisis hipotecària sobre els sectors més vulnerables de la societat. En aquesta reunió es van prendre els següents acords:

1. Expressar el suport als col·lectius que reivindiquen una regulació socialment més justa en relació amb el deute hipotecari i els desnonaments.

2. Reiterar la necessitat que el Govern de l’Estat reguli la dació en pagament amb efectes retroactius, la paralització dels desnonaments i l’accés al lloguer social per a les persones desnonades o amb risc de desnonament.

3. Expressar el desacord amb l’obligació dels ajuntaments, i particularment de les policies locals, d’haver de col·laborar en els processos de desnonament, i instar el Govern de l’Estat perquè reguli l’objecció de consciència en aquests casos.

4. Instar les entitats bancàries perquè suspenguin tots els processos de desnonament; perquè desisteixin de qualsevol pràctica abusiva en relació amb els interessos del deute en les situacions en què no és possible atendre els pagaments; perquè proporcionin la relació d’habitatges de llur titularitat a l’administració pública amb l’objectiu de poder-los destinar a lloguer social; i perquè, en general, promoguin i facilitin la mediació de l’administració pública amb l’objectiu que les persones afectades puguin romandre a l’habitatge
hipotecat en règim de lloguer social o d’usdefruit durant un període determinat fins a l’obtenció d’un nou habitatge.

5. Prioritzar la contractació de serveis bancaris amb aquelles entitats que hagin suspès els desnonaments i demostrat una actitud socialment responsable i de col·laboració en la línia establerta en el punt anterior.

Per altra banda el Plenari del Consell Comarcal del Valles Oriental amb data del 21 de novembre d’enguany va aprovar per unanimitat de tots els grups una moció en la qual dóna suport al col·lectius que reivindiquen una regulació hipotecaria socialment més justa, reclama al Govern de l’Estat una regulació socialment justa i la suspensió dels desnonaments, i insta les entitats bancàries a una actitud socialment responsable i de
col·laboració.

Davant tot això, el grup municipal Socialista de l’Ajuntament de Canovelles proposa al Ple de l’Ajuntament, l'adopció dels següents acords:

  • Aprovar els cinc punts que van consensuar els diferents ajuntaments de la Comarca en la reunió que van mantenir els seus alcaldes i alcaldesses el dia 21 de novembre.  
  • Comunicar aquests acords al Consell Comarcal, al Govern de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya, i a les entitats i associacions del municipi.


Canovelles, 22 de novembre de 2012






Juan Francisco García Miguel Reyes
Portaveu del grup municipal Socialista