miércoles, 27 de marzo de 2013

El e-mail del Rubén


He rebut un correu d'un veí, el Rubén. Me l’enviava des del Canadà.

El Rubén té 26 anys, va néixer, es va criar i es va formar a Canovelles i amb molt d'esforç per part seva i de la seva família va aconseguir el títol d'Enginyer de ponts i camins.

En el correu m’explicava que quan va acabar els estudis, com que no trobava feina,  va anar a treballar al Canadà, que hi tenia una bona feina i que l'empresa volia fer-ho fix. Aquesta podria ser una bona notícia, però el Rubén m'explicava que acceptar l'oferta significaria allunyar-se més de la seva terra, dels amics i de la família, que s’enyorava de  Canovelles... i acabava dient-me: Alcalde, ajuda’m a trobar feina a prop de la meva gent. Vull tornar, m'està costant adaptar-me ...

Com a pare, se’m va trencar l'ànima i com a alcalde, vaig sentir tristesa i frustració en veure que no tenia manera de poder ajudar el Rubén i  en ser conscient que en el nostre poble, cada vegada amb més freqüència, s'estan donant casos similars.  Aquest últim any, més de 166.000 ciutadans, la majoria joves universitaris, han abandonat el país a la recerca de sortides professionals.

La llarga durada d'aquesta intensa crisi, un mercat laboral que no fomenta l'ocupació, l'augment de l'atur i les ofertes competitives d'altres països estan fomentant que molts dels nostres veïns se sentin més valorats professionalment i econòmicament a l'estranger que aquí . La manca de polítiques d'ocupació eficients està provocant que la generació de joves més ben preparada de tota la nostra història es vegi obligada a emigrar a l'estranger.

No podem permetre que la millor inversió social i econòmica del futur desenvolupament del nostre país, que sens dubte és l'educació dels nostres joves, acabi reinvertint en d’altres països. Almenys fins ara que està en joc, el pilar fonamental sobre el que creix el nostre estat del benestar i que tant esforç ens ha costat aconseguir, una educació pública de qualitat.

Hem de posicionar-nos clarament en contra de les retallades en educació de la Generalitat que afecten directament els nostres estudiants augmentant les ràtios a les aules, disminuint els recursos dels centres educatius i la plantilla dels mestres i professors i reduint els recursos a l’administració local com el finançament de les escoles bressol o anul·lant subvencions com per exemple les activitats del pla educatiu d'entorn que l’Ajuntament ha assumit en solitari.

Hem de lluitar per un model d'educació pública de qualitat que no quedi relegat a un model merament assistencial o segregador per raó de llengua, nivell social, sexe, creença o cultura com pretén el ministre Wert amb la nova llei d'educació LOMCE, sinó justament el contrari una educació pública de qualitat,  justa i equitativa que fomenti la igualtat d'oportunitats en l'escolarització, l'educació inclusiva, la integració escolar, la cohesió social, l'èxit acadèmic, la coeducació, la llibertat, la democràcia i la defensa de nostra llengua, cultura i patrimoni. És l'única manera d'invertir en el futur. Paral·lelament hem d'exigir que s'inverteixi en incentivar l'economia, i en les polítiques d'ocupació.

Superar aquesta situació sobrepassa les competències i possibilitats de l'administració local; però  a Canovelles, des de l'Ajuntament, la comunitat educativa, la xarxa social i l'entramat empresarial i comercial treballem per posar el nostre granet de sorra i exigir a les administracions competents que garanteixin que mai més cap jove hagi de tornar a escriure un correu com el de Rubén al seu alcalde.

José Orive Vélez

Alcalde