lunes, 1 de abril de 2013

L’Ajuntament ha celebrat el ple ordinari de març (2013)


El 27 de març, el consistori de l’Ajuntament va reunir-se a la sala M. Lluïsa Prat – Sala de Plens - per celebrar la sessió plenària. Entre els 32 punts de l’ordre del dia volem destacar els següents:

  • Proposta sobre la modificació de l’article 106 del TRLRHL, i suspensió del cobrament de les liquidacions per plusvàlues. Votacions: aprovat amb els vots a favor de tots els grups  i l’abstenció d’ICV-EUiA.

Intervenció del regidor d’hisenda, Joan Isern.

Ningú no pot negar que la crisi econòmica ens afecta a tots i que aquesta s’està convertint en una crisi social que està tensionant fins a uns extrems que fa alguns anys hauríem cregut insuportables a una gran part de la ciutadania.

No sembla just que les persones que han perdut la seva feina degut a una política econòmica que està demostrant dia a dia la seva ineficàcia,  i que per això han vist minvar els seus ingressos, hagin de fer front a processos d’execució hipotecaria que acaben en el desnonament i en deutes que no se sap si podran pagar mai, o en el millor dels casos, en  operacions de compra venda  en les quals els bancs o algunes de les seves empreses instrumentals  se’ls hi queden el pis a canvi de l’importa pendent de l’hipoteca.

No sembla just tampoc, que l’ajuntament, per imperatiu d’una llei estatal, obligui a aquells que han perdut el seu habitatge al pagament de l’Impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana., conegut col·loquialment com Plusvàlua.

És per això que aquesta proposta té dos objectius, el   primer es instar al Govern central la modificació de la Llei d’Hisendes Locals per evitar aquestes situacions, i la segona és suspendre el cobrament de la plusvàlua s quan la unitat familiar només disposi d’una vivenda i aquesta sigui la seva residència habitual i permanent.

  • Proposta  del Pla d’acció de suport als afectats i pel dret a l’habitatge. Votacions: aprovat amb els vots de tots els grups i  les abstencions de PP i ICV-EUiA.

Intervenció del 1er tinent d’alcalde Francesc Sanchez

La difícil situació econòmica que estem patint cada dia, està sent agreujada per les mesures econòmiques i socials que des de una perspectiva neoliberal està aplicant el govern conservador del Partit Popular amb una clara i evident contradicció amb el que van dir que seria el seu programa electoral, començant perquè han incrementat l’atur fins a nivells històrics i pràcticament insuportables. Aquest atur que ja és de caire estructural ha comportat en primer lloc una reducció dels ingressos de les famílies, al passar de cobrar un salari a cobrar un subsidi, en segon lloc ha comportat una reducció de les rendes de les famílies al substituir el subsidi d’atur per ajuts i finalment la manca total d’ajuts ha deixat un gran nombre de famílies sense cap ingrés.

Aquesta situació esta abocant a moltes famílies al sobreendeutament produït des de fa ja alguns anys i degut entre altres motius al increment dels preus de la vivenda,  a la sobrevaloració d’aquestes en el moment de la concessió dels préstecs hipotecaris, així com  les quotes mensuals dels préstecs hipotecaris que en molts casos superen amb escreix el 30% dels ingressos familiars.

Hem de pensar que les conseqüències de l’impagament d’aquestes quotes, està suposant l’inici per part de les entitats bancàries de processos d’execució hipotecaria que estan deixant literalment al carrer famílies  amb deutes que no podran pagar en tota la seva vida. Considerem totalment inadmissible i injust que en un Estat social i democràtic de dret, totes les conseqüències de la crisi recaiguin sobre la part més vulnerable del contracte hipotecari i en canvi les entitats financeres, en bona mesura responsables de l’actual crisi, rebin ajudes milionàries que surten dels impostos i pressupostos públics, sense haver d’assumir cap responsabilitat, al mateix temps que continuen generant milers de milions de beneficis anuals.

Estem davant d’un conflicte social que cada dia afecta a més famílies i que precisament on més repercuteix és en l’àmbit local, ja que són els ajuntaments en un moment de crisi econòmica com l’actual on majoritàriament es dirigeixen les persones i famílies afectades a la recerca d’ajuda.

Es una realitat que les lleis espanyoles en temes d’habitatge casos no son equànimes ni eficients i deixen desemparats als mes febles, fa pocs dies hem tingut una sentencia del tribunal europeu que ens ha demanat la correcció de la llei hipotecaria, perquè no permet als ciutadans defensar-se dels abusos bancaris.

La conscienciació per part de la gent de que això no pot continuar així s’ha fet palès amb un gran nombre de manifestacions i altres tipus de protestes de forma massiva, que han tingut lloc a moltes ciutats espanyoles, acabant algunes, com la de Barcelona, davant de la seu del Partit Popular.

Voldria recordar que sense l’activisme de la Plataforma d’afectats per l’hipoteca (PAH) no s’haguessin obtingut aquest resultats. Ells ens han mostrat que quan el poble es manifesta els poderosos acaben cedint i n’hi ha possibilitats d’una vivenda digna.

L’Ajuntament no pot ser neutral davant d’aquesta situació i com a l’administració més propera al ciutadà que és, hem de prendre part, com no podria ser d’una altra manera, a favor dels més desafavorits.

Som conscients de que moltes de les coses que s’han de canviar no depenen de nosaltres, si així fos les canviaríem, però  tenim molt clar que hem d’ajudar en tot allò que estigui a les nostres mans, a que el canvi es produeixi, perquè en aquest moments concrets ni el Govern de la Generalitat ni el de l’estat estant ajudant gaire.

És per això que en aquest punt que presentem proposem una sèrie de mesures per pal·liar i reconduir la situació. Totes elles son conseqüència del treball realitzat conjuntament per l’Ajuntament i la PAH.  Algunes de les més destacades són per exemple:

La creació d’una Taula municipal amb la participació la societat civil, els tècnics  i els representants polítics  municipals per abordar els problemes que sorgeixen quan hi ha un desnonament i establir protocols d’actuació per evitar que cap desnonat dormi al carrer, a la vegada que continuarem donant les ajudes en matèria d’habitatge que actualment es poden tramitar, com la prestació específica per a situacions d’especial urgència per al pagament del lloguer o de les quotes d’amortització hipotecària en situacions especial diagnosticades per serveis socials.

Proposem reforçar la coordinació entre els serveis municipals i les entitats que formen part de la xarxa socials per oferir directament a les persones en procés de desnonament, acompanyament, assessorament legal i funcions de mediació amb les entitats bancàries per trobar alternatives que no comportin la negació al dret de l’habitatge ja que no podem oblidar que la mateixa Constitució espanyola així ho estableix.

Proposem, en un altre punt de l’ordre del dia, com ha explicat el regidor d’hisenda, la suspensió de l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys (la plusvàlua) quan derivi de processos de desnonaments d’habitatge de primera residencia, dacions en pagament, o pèrdua de l’habitatge habitual en processos judicials i extrajudicials d’execució hipotecaria, encara que no hi hagi desnonament.

Demanem al Govern de l’estat la modificació de l’Impost de la renda per a que és considerin exempts, els guanys patrimonials generats per una operació de Dació en pagament.

I Per acabar exigim  al Govern de l’estat que legisli per declarar nul·les les clàusules abusives dels contractes hipotecaris i la possibilitat de que les persones i les famílies es sobrendeutin al intentar accedir al  habitatge al que tenen ple dret segons la nostra constitució.

Aquestes son mesures d’urgència, que hem de continuar treballant i parlant al respecte per ser més eficaços en el tema de l’habitatge dintre de les nostres competències, amb tot i això hem de veure com evoluciona tot i que noves respostes podem donar des de l’àmbit municipal.

Aquestes són unes primeres mesures d’urgència, dintre de les nostres competències, hem de veure a nivell estatal com evoluciona la llei hipotecaria, però evidentment estem oberts al diàleg i plantejar propostes comunes que permetin un millor acompanyament a les famílies.

  • Proposta d’adhesió al conveni per a la creació d’un Fons Social d’Habitatges. Votacions: aprovat amb els vots a favor de tots els grups i l’abstenció d’ICV-EUiA.

Intervenció del regidor d’urbanisme Emilio Cordero

 

El 17 de gener de 2013 per part dels Ministeris d’Economia i Competitivitat, de Foment, i de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, la Federació de Municipis i Províncies, la Plataforma del Tercer Sector, i el sector bancari van signar el “Conveni per a la creació d’un Fons Social d’Habitatges”,

L’esmentat conveni   estableix que els ajuntaments  s’hi puguin adherir, així mateix es relacionen les següents funcions que hauran de portar a terme els ajuntaments :

a) Assessorar a aquells que sol·licitin informació sobre el procediment per a sol·licitar un habitatge dels fons socials.

b) Emetre, en el termini previst, l’informe sobre la valoració de les circumstàncies socials a que es refereix l’apartat 3 de la clàusula cinquena.

c) Col·laborar amb les entitats de crèdit, quan així ho acordin amb elles, en l’avaluació de les sol·licituds, tal com es disposa en l’apartat 4t de la clàusula cinquena.

d) Difondre en el seu territori i informar als seus ciutadans sobre l’objecte i contingut del present Conveni.

En aquest punt el que proposem  és APROVAR l’adhesió al “Conveni per a la creació d’un Fons Social d’Habitatges”, ja que es la manera de que l’ajuntament pugui intervenir activament en l’adjudicació dels habitatges que corresponguin al nostre municipi. Entenem que es des de el territori, des de la proximitat on es pot fer adjudicacions mes encertades.

Intervenció de José Orive (Alcalde)

 

Jo voldria aprofitar l’ocasió per FELICITAR i AGRAIR públicament i en aquest Ple el treball que des de fa temps be realitzant la PAH,

 

El que no hem sigut capaços de fer els partits polítics ni les administracions públiques ho estan fen ells. Gent voluntària, solidaria, amb sensibilitat social. Si avui hi ha una mica d’esperança per moltes famílies de no perdre la seva llar nomes es gracies a molta gent  com les persones que formen la PAH.

 

Espero que tots: partits polítics i administracions reflexionen sobre aquesta experiència per poder complir el noble objectiu de ser verdaders servidors públics. Que es el que volem la majoria de regidors/es que estem en aquesta taula.

 

En aquest moments complexos, difícils.... veure com sorgeix la solidaritat, com s’organitza el voluntariat.... hem fa ser optimista i dir .....          QUE SI QUE SE PUEDE.

 

Aquest alcalde, l’equip de govern i la majoria del grups que formem el ple ens posen a la vostre disposició per treballar plegats per eradicar aquest drama social...... Possiblement no coincidirem en tot, però no tinc cap dubte que podem arribar a grans acords.

  • Proposta  sobre la ratificació de la Resolució de l’Alcaldia núm. 203, de 21 de febrer de 2013, de reiteració del sentit desfavorable a la segona proposta de modificació de les tarifes de subministrament d’aigua potable a Canovelles per a l’any 2013. Votacions: Unanimitat a favor.

Intervenció del regidor d’hisenda, Joan Isern.

Davant els resultats obtinguts per la fiscalització per par de l’ajuntament dels comptes presentats per SOREA, corresponents als exercicis 2009 – 2010 – 2011, amb incidències que es detallen al dictamen.

Així com que en el mes d’agost 2012,  va entrar una proposta de Sorea de modificació a l’alça de les tarifes de l’aigua

En aquell moment l’Ajuntament ja va enviar a la Comissió de preus un informe desfavorable a la pujada de l’aigua, per les incidències esmentades.

En data 12 de febrer d’enguany la Comissió de Preus ens envia escrit d’una segona petició de tarifes de l’aigua a l’alça per part de Sorea.

L’alcalde  va informar desfavorablement aquesta nova petició

PER TAN A CANOVELLES, de moment, CONTINUEM SENSE pujar el preu de l’aigua.

  • Proposta de ratificació de la Resolució de l’Alcaldia núm. 216, de 26 de febrer de 2013, d’aprovació de sol·licituds de subvenció dins del Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat de Catalunya, per al període 2013-2016. Votacions: Unanimitat a favor.

Intervenció del regidor d’urbanisme Emilio Cordero

 

Davant la convocatòria per part del govern de la Generalitat de Catalunya de les subvencions en inversions via PUOSC per el període  2.013 – 2016. Proposem rectificar la resolució de l’alcaldia en la qual es proposa les següents inversions:

* Urbanització dels carrers Moli de la Sal i Barcelona, entre l’avinguda de Canovelles i la via fèrria. Amb un pressupost de 190.252,05 € (iva inclòs )

* Pavimentació asfàltica del passeig de la Ribera i del carrer Freixa . Amb un pressupost de 120.399,89 € (Iva inclòs)

* Renovació de la gespa artificial del camp de futbol municipal. Amb un pressupost de 151.592,67 € (Iva Inclòs)

Punt declarat d’urgència

  • Proposta de l’Alcaldia donant compte de l’Informe de la Intervenció Municipal, en relació al compliment de l’obligació d’informació prevista a la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera.

Intervenció del regidor d’hisenda, Joan Isern.

Informo al Ple que segons informe de la intervenció lliurat al Ministerio de hacienda y de administracions publicas , el nostre ajuntament compleix rigorosament amb la llei d’estabilitat pressupostaria i de sostenibilitat financera.