martes, 11 de marzo de 2014

Celebració del Dia Internacional de la Dona


Els diferents equipaments municipals de Canovelles s'han sumat a la celebració organitzant més activitats que mai.

"Malauradament a les nostres societats encara s'hi arrelen estructures i situacions que dificulten el desenvolupament de les dones", així va començar el discurs la regidora de Dona i Polítiques d'Igualtat, Sílvia Hernández durant la inauguració de l'exposició Lactància Materna, al Centre Cultural. La regidora va enumerar les situacions de desigualtat que evidencien que encara queda molt per fer en igualtat de gènere: "la desigualtat salarial, la menor presència en espais de poder, la segregació ocupacional, la manca de corresponsabilitat en les tasques de cura o la violència masclista". Va apel·lar a un urgent "canvi de mentalitat per avançar en aquest gran repte col·lectiu" afegint que, tot i haver aconseguit grans canvis en aquest segle, "fets com la nova llei d'avortament ens evidencien que cal seguir lluitant per mantenir els nostres drets".

L'exposició del Centre Cultural mostrava una vintena de fotografies d'un dels moments més importants de la vida de les dones: el moment de la lactància. Fotografies en blanc i negre de 10 mares amb els seus fills i filles que recullen aquest instant únic i que "expressen el vincle tan especial que es crea entre una mare i un fill o filla abans, durant i després de la lactància", va expressar l'autora Irina Llopart, que també apareix a l'exposició amb la seva filla Berta.

Després de la inauguració, l'espai familiar El Racó va oferir a les famílies assistents un taller sobre la importància del vincle i els beneficis del contacte amb els infants. La mestre Berta Puig va explicar als pares i les mares com s'estableix aquest vincle i va donar alguns recursos per gaudir plenament d'una criança sana i amorosa.

La Biblioteca Frederica Montseny va presentar l'exposició Dones i viatges. Una mostra amb fotografies i textos escrits per les protagonistes que plasmen les emocions, sensacions i reflexions de 12 dones de Canovelles. L'exposició va comptar amb la inauguració de l'alcalde i la regidora de Dona i Polítiques d'Igualtat, que va aprofitar l'ocasió per llegir novament el manifest del Dia de la Dona. Una sessió de cinema amb la pel·lícula Les dones de la llenceria va arrodonir la programació de la biblioteca entorn al 8 de març.

Els joves d'El Local també van sumar-se a la iniciativa amb un taller de cuina de galetes, la confecció de llacets liles i l'elaboració i lectura d'un manifest.

El Consell de Joventut va oferir, d'altra banda, un ampli programa d'activitats, entre les quals destaquen quatre sessions de cinema a Can Palots i diverses activitats d'animació i creació de graffitis, una actuació clown i el tradicional Clitoconcert a El Campanar. 

Els poemes d'Emma Vilarasau van omplir, també, el Teatre Auditori Can Palots amb motiu d'aquest dia. Un recital poètic íntim, dirigit per Jordi Bosch i interpretat per la coneguda actriu catalana i Xavier Bosch.