martes, 18 de marzo de 2014

Per una Escola Pública de qualitat i per a tots. No una Escola Pública per als pobres i assistencial.

En un moment en què algunes famílies tenen serioses dificultats per arribar a final de mes a causa de la precarització i la falta d'ocupació, és ara, més que mai, que els serveis públics són l’única garantia de cohesió social i d’igualtat d'oportunitats. En definitiva els serveis públics són l'únic patrimoni d’aquells que no tenen patrimoni.

Un d’aquests serveis públics és l'educació que ha de ser, per a tots i de qualitat, no una escola per als pobres i assistencial. L'escola pública ha de garantir la igualtat d'oportunitats per a tots els ciutadans i ciutadanes independentment de la seva condició social. Aquesta és la seva funció: universal, de qualitat i generadora d’igualtat d’oportunitats. Els poders públics han d’entendre l’educació com un dret, com una inversió individual i col·lectiva, no com una despesa. Quan fem números de la despesa en educació hem d’avaluar en positiu el seu inestimable valor social.

“Per educar a un nen fa falta la tribu sencera” diu un proverbi africà que comparteixo totalment. L’educació no és només qüestió de l’escola i de les famílies: l’educació dels nostres infants és cosa de tot el poble. Per moltes raons, però entre d’altres pel que deia Karl A. Meninger. “El que es doni als nens, els nens ho donaran a la societat”. Per aquesta mateixa raó no puc compartir la Llei de la Reforma Local aprovada pel Govern central que prohibeix als ajuntaments intervenir i dedicar recursos a l’educació. Ni l’Ajuntament ni Canovelles podem renunciar a la nostra responsabilitat en temes educatius.

Per tot això, el passat dissabte dia 8 de març varem celebrar la Festa de l’Escola Pública a la plaça de la Joventut. Un acte en favor de l’escola pública. Una escola que hem construït i seguirem construint entre tota la comunitat educativa (mestres, pares, alumnes, entitats, ajuntament...). És a dir, entre tot un poble.

És el moment de sumar per rendibilitzar els limitats recursos de què disposem, per fer més amb menys, per donar el millor als nostres fills, alumnes i petits grans ciutadans. Així ho farem, perquè així ho hem fet sempre i no sabem fer-ho d’una altra manera. Una escola amb bons professionals, oberta al poble; que entengui el municipi com un recurs i aquest, al seu torn, que vegi en l’escola una oportunitat. Unes famílies que treballin colze amb colze amb mestres, entitats, ajuntament... teixint tots plegats una xarxa educativa.

Una inversió col·lectiva, de tot un poble, una il·lusió compartida per un futur de creixement personal i col·lectiu, amb valors com la igualtat d’oportunitats, la justícia social i la solidaritat que ens fa ser més corresponsables, millorant la convivència i, per tant, construint un poble on puguem ser una mica més feliços. Endavant !!!
           
José Orive Vélez
Alcalde de Canovelles