viernes, 4 de julio de 2014

Un cap de setmana ‘Recordant el Mil•lenari’

Fa sis anys que Canovelles va celebrar el Mil·lenari, un 2008 històric pel municipi, ple d’activitats i emocions que van transformar el poble en una autèntica vila medieval.

Aquest cap de setmana, amb motiu de l’aniversari de Canovelles, el poble ha recordat aquells dies de festa amb un programa d’activitats ambientades en l’època medieval.

L’activitat estrella que es va repetir divendres, dissabte i diumenge va ser l’obra de teatre Canovelles, del rei o del senyor?, creada pels propis ciutadans de Canovelles, sota la direcció d’Àngel Sánchez i Josep Ignasi Pascual, membres de la Comissió Sant Antoni Abat, encarregada de l’organització de l’obra.

Més de 80 persones, entre actors, actrius, personal tècnic, de maquillatge i vestuari, van fer possible aquesta obra de teatre, que va explicar al públic la història del municipi des que al 1008 el senyor Ingilbert i la seva dona Incúncia fessin un canvi de terres amb l’abat Ot de Sant Cugat i fins al 1736 aproximadament, quan el poble va aconseguir la llibertat del senyor feudal. 

Una representació que va acostar la història dels primers anys de Canovelles a totes aquelles persones que van acostar-se a la portalada de Can Castells a les 22 hores de la nit.
 
A banda de l’obra teatral, divendres va celebrar-se al Teatre Auditori Can Palots, l’acte d’aniversari dels nens i nenes nascuts l’any del Mil·lenari, que enguany fan 6 anys. “Vareu néixer durant el Mil·lenari i per això cada cop que vosaltres compliu anys, ho fa també el poble de Canovelles” va dir l’alcalde a la seixantena de nens i nenes que, amb les seves famílies, omplien el teatre. 

“Els vostres fills i filles són també els nostres ciutadans i ciutadanes i volem compartir amb vosaltres la responsabilitat de la seva educació per ajudar-los a aconseguir tots els seus objectius” va expressar l’alcalde a tots els pares i mares assistents. Els petits van pujar, un a un, a l’escenari per rebre de mans de l’alcalde i el regidor d’Educació dos llibres sobre la història del municipi: un infantil i un per a adults.
 
Després, els nens i nenes mil·lenaris van fer-se una bonica foto de família a la plaça Margarida Xirgu, que serà enviada a les famílies per guardar el record d’aquesta important data.

Dissabte va ser el dia de més activitat a Canovelles. Un mercat medieval va ambientar la zona antiga durant tot el dia i a la Font de Can Duran més de 100 persones van practicar tir amb arc gràcies al Club Esportiu Arc Canovelles.

Al matí, els membres de l’Hogar Extremeño van ballar pel carrer Sant Fèlix i, cap a mig dia, van oferir les seves migas i caldereta extremenya als marxants i assistents, al pati de la rectoria.

A la tarda, els actes van continuar amb la conferència El món del 1714 a l’església de Sant Fèlix a càrrec de Clàudia Pujol, directora de la revista Sapiens. Una conferència duta a terme en un entorn privilegiat, que va apropar la història de Catalunya l’any 1714 d’una manera senzilla i molt amena a unes 80 persones.

L’Era va ser, després, l’escenari de diversos balls medievals protagonitzats per la Colla de Gitanes de la Comissió Sant Antoni Abat i dos balls de dansa del ventre a càrrec de les noies del grup de dansa Kndurgnt i, a les 21 hores, va tenir lloc la representació del pagament dels 33.000 sous per a l’alliberament del poble de Canovelles, al carrer Sant Fèlix.

Tres dies històrics que van transformar la zona antiga de Canovelles i van recordar un Mil·lenari ple de moments emotius que, de ben segur, es tornaran a reviure l’any vinent per aquestes dates. 

Més informació:
Programa recordant el Mil.lenari