sábado, 30 de agosto de 2014

Que es la Domus D’Olivet de Canovelles?

Desprès d'un procés de participació, el segon Institut de Canovelles, te el nom definitiu: Secció Institut Domus d’Olivet, fent un reconeixement al patrimoni de què disposa el municipi

La DOMUS D’OLIVET era un lloc de defensa i de domini per esdevenir, posteriorment, una casa fortificada que pertanyia a la família Riudeperes, uns senyors feudals que tenien la segona residència a Canovelles. La Domus compartia al mateix temps la funció de defensa territorial i la de control social i econòmic.

La domus dominava una zona de la Vall del Tenes, sobre el torrent de Can Canyelles (antigament anomenat d’Olivet) al límit entre Canovelles i Lliçà d’Amunt.

La torre d’Olivet és circular i probablement estava formada per dues o tres plantes. La planta baixa, que es pot observar actualment, no devia tenir cap obertura i es devia comunicar amb el primer pis per l’interior. Malgrat no ser la residència fixa dels senyors, a la domus d’Olivet es van desenvolupar les activitats pròpies del grup privilegiat al qual pertanyia: les terres eren explotades per jornalers o algun masover.

La primera menció a la Domus d’Olivet data del 1072, quan Berenguer Gilasbert va vendre a Ebrió i a la seva muller, Adelaida, un terreny amb cases, casals, terres, vinyes, recs, oliveres i pastures, situat a les parròquies de Sant Fèlix de Canovelles, Santa Eulàlia, Villa d’Espina i d’Olivet, pel preu d’una unça d’or de Barcelona.

A la Domus d’Olivet s’hi ha trobat presència de tota la indumentària pròpia d’un cavaller armat (cota de malla, armadura de ferro, llances i guarniments de luxe per al cavall), així com armes de defensa, guarniments per al cavall i decoració domèstica de ceràmica. En l’àmbit estrictament personal es van fer troballes de joies, que constituïa un símbol de prestigi i distinció social de la noblesa.

L'Ajuntament ha editat un seguit de publicacions de referència que es poden consultar a la Biblioteca Frederica Montseny.