jueves, 11 de septiembre de 2014

Intervenció de l’Alcalde de Canovelles, José Orive, a l’acte institucional de la Diada 2014

Molt bon dia a tothom.

Com cada any, i sota aquesta gran i vella alzina que amb els seus quatre peus simbolitza les quatre  barres de la nostra  senyera,  ens ajuntem per celebrar la Diada Nacional de Catalunya.

Vull agrair  la participació de  tothom i especialment la dels alumnes dels cursos de català que són exemple de  la voluntat  d’integració a la societat que ells han elegit per viure. Ja fa molt de temps que vam decidir que aquest acte seria sobri, senzill i d’inclusió i no hi ha millor exemple de tot això que la seva participació que omple d’art i poesia aquest petit parc. Novament, gràcies!

Aquest és un acte on hi cap tothom, on tots els canovellins hi són benvinguts, on totes les sensibilitats, amb respecte, han de sentir-se còmodes. Perquè el nostre poble, com tots, està format per la suma de totes les persones que vivim i estimem Canovelles. Cadascú a la seva manera, però amb un mateix sentit. 

Fa tres cents anys va finalitzar una guerra que va suposar per a Catalunya la humiliació dels vençuts. Com que la història l’escriuen els vencedors, difícilment sabrem tota la veritat dels fets succeïts el 1714. Però sí que tinc clar que aquest conflicte armat, com tots, va ser un fracàs de la humanitat. Un fracàs del diàleg i de la tolerància i, perquè no dir-ho, un fracàs de la intel·ligència, ja que ningú va ser capaç de trobar punts en comú ni va tenir prou seny per evitar la tragèdia; com a totes les guerres, és difícil trobar un vencedor  perquè hi ha víctimes a tots els bàndols. Hem de prendre nota de les lliçons de la història.  

La conclusió de la reflexió que comparteixo amb vosaltres és clara: els responsables polítics tenen..., tenim, l’obligació de buscar el benestar dels nostres ciutadans, per això  el més important és buscar punts d’unió de la ciutadania i posar ponts en lloc de buscar la confrontació entre els ciutadans i els pobles. La nostra societat necessita més diàleg i tolerància i menys crispació i posicions immobilistes. Els interessos comuns dels ciutadans d’un país són el motor que ha de fer progressar per assolir, o millor dit, recuperar, el benestar i la justícia social ara en hores baixes.

Avui el nostre país es troba immers en una situació força complicada, plena d’incerteses polítiques i sacsejada a dreta i esquerra per una crisi econòmica que no acaba de redreçar-se i que incideix plenament sobre els ciutadans.

Vivim situacions injustes generades o agreujades per unes polítiques que ataquen els nostres serveis públics i desmunten uns serveis que amb tants esforços els nostres avis, pares i nosaltres mateixos hem treballat pel gaudi propi i, sobretot, de les futures generacions. La nostra sanitat pública, la nostra educació universal, el nostre sistema de pensions i la resta de serveis públics essencials són el nostre més gran patrimoni que tenim com a societat, perquè és la nostra única garantia d’igualtat i d’una societat més justa pels nostres fills i nets.

Vivim uns temps difícils.

La solució d’aquests problemes ha de ser la prioritat de qualsevol govern si volem construir un país lliure, un país encaminat cap al progrés, un país de ciutadans amb igualtat d’oportunitats, un país amb serveis bàsics garantits per a tothom, un país just, tolerant, inclusiu, culturalment divers i profundament democràtic.

Aquesta és la Catalunya que estic segur que hi ha al pensament i al cor de tots els que ens trobem reunits aquí i de la immensa majoria dels ciutadans del nostre país. Això em fa creure que, més enllà del soroll mediàtic, més enllà de les mentides o mitges veritats d’alguns, més enllà dels càlculs electoralistes, més enllà d’un dia i d’una data concreta, podrem ser capaços de trobar la manera de treballar pel benestar dels nostres ciutadans, que no es altre cosa que treballar per la justícia social, la solidaritat i la llibertat.

En l’àmbit més proper, com no pot ser d’altra manera, la meva prioritat és Canovelles, els meus veïns i veïnes. Canovelles és un bon exemple del que avui és Catalunya, un territori compartit per gent d’orígens diferents i costums no gaire semblants, però amb un projecte de vida comú basat en el progrés social, la solidaritat i la tolerància.

Penso continuar treballant demà, com demà passat, com ho he fet fins avui, per la Canovelles que vull i per fer sentir la veu d’aquest poble a altres instàncies, com la Generalitat o l’Estat, perquè ningú no oblidi que al Vallès Oriental, a la ribera del riu Congost hi ha un poble que vol avançar i prosperar socialment. Continuarem treballant per Canovelles, perquè els seus ciutadans puguin desenvolupar-se com a persones en un sentit ple, millorant els serveis que es donen des de l’Ajuntament i defensant uns serveis públics universals i de qualitat.

Aquest camí ni vull ni puc fer-lo sol, per això us demano novament, com he fet altres vegades, la vostra complicitat per treballar plegats en allò que ens uneix: aconseguir una Canovelles millor i plena d’oportunitats per tothom.

Gràcies a tots i totes,

Visca Catalunya
Visca Canovelles