sábado, 27 de diciembre de 2014

Pacte local pels valors

L'adhesió de l'Ajuntament de Canovelles al Fòrum l'Escola i la Ciutat, organitzat per l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, va propiciar que des del Consell Escolar Municipal de Canovelles s'impulsés, durant el curs 2001-2002, la constitució d'un grup de treball que dinamitzés un debat dins els centres educatius locals sobre les ponències del fòrum.

Una de les qüestions sorgides del debat feia referència a les dificultats en la transmissió dels valors. Així s'observaven les dificultats i, a vegades, contradiccions entre l'escola, la família i la societat en la transmissió de valors, veient com la tolerància, la solidaritat i el respecte, que es transmeten des de l'escola, topen amb la competitivitat, l'individualisme i l'agressivitat que semblen ser els valors imperants en la nostra societat actual.

D'aquí se n'aportaven diverses solucions i una d'elles era la necessitat d'implementar un Pacte local pels valors que permetés un acord global de tots els agents educatius que intervenen al territori. Calia definir quins són els valors que cal transmetre en tots els àmbits i, a partir d'aquí, articular el compromís de treball d'aquests valors comuns.

El plenari del Consell Escolar Municipal del 19 de gener de 2003 va acordar fer seva aquesta línia de treball i impulsar-ne el desenvolupament per mitjà d'una nova Comissió de Treball que, integrada per representants dels centres educatius, de les AMPA i de l'Ajuntament, determinaria i definiria els valors que es consideressin prioritaris. Aquesta comissió va articular diversos procediments de participació en el marc dels sectors de la comunitat educativa local i presentà al plenari del CEM del 22 d'abril de 2004 la memòria del seu treball on venien definits els valors sobre els quals construir inicialment el Pacte. Full d'adhesió al Pacte local pels valors.

Definició de valors

A continuació es relacionen els valors inicialment proposats i agrupats en parelles de valors considerats complementaris. Cada agrupament compta amb una definició única i amb tot un seguit d'exemplificacions d'actuacions directes que comporten.

Respecte i tolerància

Definició: Capacitat d'entendre i de posar-se al lloc de l'altre davant diferents situacions i idees amb la finalitat de comprendre-les i respectar-les, sent conscients dels drets dels altres i del deure propi a conservar, amb civisme, l'entorn natural i social.

Això comporta: Admetre les persones tal com són, evitar sempre les baralles i els insults, no malmetre i mantenir nets els espais col·lectius, els edificis, el mobiliari..., dirigir-se amb correcció i sense cap discriminació a les persones, no agafar coses dels altres sense permís i evitar sempre les paraules ofensives i malsonants.

Diàleg i convivència

Definició: Voluntat d'intercanviar idees, escoltar les raons dels altres, donant per fet que no tots pensem igual i no tenim tota la veritat. Amb la necessitat d'implicar-se en complir les normes, interessar-se pels altres i procurant aconseguir una bona harmonia.

Això comporta: escoltar els altres i intentar comprendre'ls, solucionar els conflictes parlant, ser capaços d'expressar adequadament les nostres opinions i emocions, ser capaços d'arribar a solucions de consens davant situacions de discrepància i respectar les normes establertes en cada lloc.

Solidaritat i cooperació

Definició: Voluntat de compartir amb els altres sincerament, amb predisposició a comunicar-se sense intenció d'enganyar. Ajudar i deixar-se ajudar compartint amb els altres els propòsits i les responsabilitats.

Això comporta: ajudar els altres en tot allò que necessiten, participar en l'associacionisme ciutadà, fer tasques necessàries per les persones encara que no ens ho hagin demanat, prendre iniciatives altruistes i formar grups de treball amb els companys sense exclusió de ningú.

Responsabilitat i compromís

Definició: Capacitat d'assumir les conseqüències de les pròpies decisions ja hagin sigut correctes o incorrectes, reconeixent que és necessari complir els propis deures i respectar els drets dels altres, comprometent-se en aquesta tasca amb esforç i de forma constant.

Això comporta: Fer les coses ben fetes, participar activament i positivament a les classes, reunions..., acceptar amb responsabilitat els acords establerts i comprometre's a complir-los, assumir les pròpies errades i aprendre a rectificar-les, ser constant en el treball i l' esforç i mantenir les pròpies decisions davant la pressió dels altres.

Confiança i estimació

Definició: Capacitat per valorar les persones amb honestedat i joc net, per tal d'aconseguir credibilitat mútua amb acceptació de la manera de ser de cadascú i renunciar a alguna cosa pròpia a fi d'arribar a un punt de trobada comú.

Això comporta: Practicar el joc net i no la mala fe en les relacions amb els altres, creure en un mateix i potenciar l'autoestima, potenciar l'autocontrol de les nostres emocions i conductes i practicar l'exercici democràtic.

Implementació i seguiment del Pacte Local pels Valors 

L'articulació d'un modus de funcionament i l'acceptació d'uns compromisos ens ha de garantir la implementació del Pacte. El seguiment de l'aplicació del Pacte ha d'anar encaminat a promoure accions conjuntes on tots o alguns dels actors signants puguin organitzar a la localitat.

S'obre un període de constitució que arriba fins el dia 29 de setembre de 2004 per tal que les entitats s'adhereixin al pacte, a partir del qual no es podrà inscriure cap entitat sense la prèvia sol·licitud i aprovació posterior.

L'Ajuntament crearà i farà les funcions de secretaria permanent, delegant en professionals aquestes funcions i podent convocar una reunió extraordinària si es donés el cas.

El període de vigència del pacte serà bianual, un cop finalitzat aquest temps es revisaran els valors i les accions que s'han dut a la pràctica i el compliment de compromisos que s'expressen en el punt següent.

Compromisos

Signar el pacte comporta una implicació clara i activa i que es concentra en els següents compromisos:

  • Acceptar els valors que es formulen.
  • Incorporar els valors d'escrits en el si de l'entitat passant a formar part del seu ideari, pla director i/o estatuts.
  • Compromís de treballar i explicar les accions que promoguin algun/s d'aquests valors, durant el període bianual establert.
  • L'Ajuntament, com impulsor del Pacte Local pels Valors, garantirà una atenció prioritària de les propostes que les entitats signants implementin atenent els valors del Pacte i, a la vegada, acceptant l'arbitri que se'n pugui derivar.