viernes, 26 de diciembre de 2014

Xarxa antirumors

L’objectiu de la Xarxa Antirumors és trencar els tòpics i els rumors infundats que hi ha sobre el fet migratori, per mitjà de la informació i el coneixement mutu. La voluntat és facilitar  les respostes i els arguments  a la ciutadania  perquè puguin contrastar les informacions.

La rumorologia en aquest àmbit és una autèntica barrera per a la convivència i la cohesió social i s’ha vist alimentada pels efectes de l’actual crisi econòmica.

L’enquesta “Percepció dels ciutadans sobre la immigració” del Centre d’Estudis d’Opinió publicada l’any passat reflectia, per exemple, com la gran majoria creu que les persones estrangeres reben més atenció per part del sistema públic, tot i que hi ha diversos estudis que demostren el contrari.

En aquest apartat trobareu estudis, informacions, programes de ràdio i vídeos, que ens ajuden a formar-nos una opinió contrastada.
  
Context normatiu

Els drets i les llibertats públiques de les persones estrangeres no queden limitats per la normativa d'estrangeria, sinó que es troben fonamentats en la pròpia Constitució Espanyola, article 13.1, que remet al compliment d'allò que hi ha establert a la Llei i als Tractats Internacionals.

Rumors associats
"Els immigrants tenen més drets que els espanyols"
"Un espanyol ha de tenir més drets perquè porta cotitzant tota la vida"

Comerç

Les persones immigrades que volen iniciar una activitat comercial i obrir un local han de complir amb la normativa general, a més de tota una sèrie de requisits que exigeix la normativa d'estrangeria. En concret allò referent a la seva autorització de residència i treball.

Rumors associats
"Ningú no els controla quan obren un negoci"
"Els negocis dels immigrants mai tanquen"
"Tenen més ajudes en el moment d'obrir un negoci"
"No hi ha inspeccions"
"Obren tants negocis gràcies als diners de les màfies"
"Els xinesos són els que tenen més facilitat per obrir un negoci"

Educació

L'educació és un Dret Humà fonamental que està garantit per la legislació Internacional. Els fills i filles de famílies immigrades han d'accedir en igualtat de condicions a l'educació pública i han de poder beneficiar-se dels recursos i ajuts, a l'abast de la ciutadania, que tenen per objectiu facilitar els aprenentatges i la formació.

Rumors associats
"Les persones immigrades tenen més beneficis en el moment de realitzar les preinscripcions escolars i accedir a l'escola".
"Hi ha escoles que són ghettos".
"Es beneficien en major grau que la població autòctona dels ajuts i beques escolars".
"Tenen suports i no els aprofiten"
"L'alumnat immigrat ha fet baixar el rendiment escolar. El nivell a les escoles és ara molt més baix".
"A aquella escola hi ha molts problemes perquè hi ha molts nens i nenes immigrades".
"Les persones immigrades tenen una altra cultura i per això els seus fills fracassen a l'escola".
"Les famílies immigrades tenen baixes expectatives envers l'escola i volen que els seus fills i filles s'incorporin el més ràpid possible al mercat laboral ".
"Les noies musulmanes no continuen els estudis perquè les seves famílies prefereixen que es casin".
"Les famílies immigrades no estan interessades en l'educació dels seus fills i filles, per això no participen a les AMPEs, ni van a les reunions a les escoles".

Treball

La mobilitat de les persones treballadores ha de recolzar-se en la Declaració Universal del Drets Humans, els Acords Internacionals de Protecció dels Drets Fonamentals i els Tractats i Acords en matèria laboral ratificats per l'Estat Espanyol.

Rumors associats
"El mercat laboral no pot absorbir tanta mà d'obra"
"La incorporació de les persones immigrades al mercat de treball és responsable de l'atur dels joves i de l'estancament dels salaris"
"La immigració ha fet perdre drets laborals"
"Treballen en negre"
"No tenen ofici i agafen els treballs menys qualificats"

Fet religiós

La llibertat ideològica, religiosa i de culte està recollida a l'article 16 de la Constitució Espanyola. Així tota persona té dret a ser respectada per les seves creences religioses i també a poder expressar-les socialment dintre de l'ordre públic garantit per la Llei. Cap confessió pot tenir caràcter estatal i correspon a l'Estat espanyol el reconeixement de totes les confessions religioses existents a la societat espanyola.

Rumors associats
"No existeix una política concreta en relació al pluralisme religiós".
"L'administració ajuda econòmicament a les comunitats religioses per a que obrin els seus espais de culte".
"Els locals no compleixen la normativa, sobretot pel que fa a l'aforament".
"Les religions minoritàries viuen tancades sobre si mateixes, i no es relacionen amb el context social".
"En el tractament de la pluralitat religiosa, els ajuntaments van molt perduts".
"Les dones musulmanes es veuen obligades a portar el vel islàmic contra la seva voluntat".
"Els musulmans estan exempts de treballar durant el mes de ramadà".
"Els nens immigrats tenen menús escolars específics segons la seva cultura, i a més són gratuïts".

Sanitat

L'article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans reconeix el dret de totes les persones a gaudir d'un nivell de vida adient que asseguri, entre d'altres, la seva salut i per tant l'assistència mèdica i sanitària. A Espanya la universalitat del sistema sanitari queda recollida a la Llei General de Sanitat del 1986 i en les seves posteriors modificacions.

Rumors associats
"Les persones immigrades abusen, saturen i han estat responsables del deteriorament dels serveis sanitaris".
"No hi ha sistema de facturació per als immigrants estrangers, la seva atenció la paguem els autòctons".
"Les dones immigrades venen a donar a llum aquí perquè hi ha una atenció gratuïta de qualitat i per a que els fills obtinguin la nacionalitat".
"Els immigrants o els seus familiars concerten visites amb serveis sanitaris del nostre país, fent-ne ús gratuïtament".
"Els immigrants saturen els serveis d'obstetrícia públics perquè tenen taxes de natalitat més altes i forcen a la població autòctona a fer ús de mútues i sanitat privada".
"Els immigrants porten malalties infeccioses com la Tuberculosi o la Malària, que són prevalents en els seus països, i que ja havien estat erradicades al nostre país."
"Els immigrants porten fills no vacunats a les escoles i fa que hagin reaparegut malalties infeccioses a les escoles com el xarampió o la rubèola".
"Els immigrants pateixen un delicat estat de salut mental, el que a Espanya es coneix com a Síndrome de Ulisses, que els fa més propensos a patir estats d'ansietat i depressió".
"Els metges que venen d'altres països tenen pitjor formació que els que han cursat els estudis aquí".
"Els metges d'altres països tenen més facilitat per accedir a una plaça de Metge Intern Resident (MIR) que els metges autòctons".

Recursos audiovisuals

El Pla Barcelona Interculturalitat planteja una estratègia pròpia per entendre i abordar la convivència en la diversitat. Una estratègia liderada pel govern municipal en el qual han col·laborat més de 4.000 persones i 250 entitats.
En la seva web, podreu trobar recursos i els projectes que es duen a terme.
En la pàgina de pinterest podreu trobar tot un seguit de vídeos.

Dades que trenquen tòpics

Sovint s’acostumen a associar determinades problemàtiques, tòpics o rumors amb la immigració. Per tal de contrastar aquestes informacions i evitar generalitzacions, la Direcció General per a la Immigració posa al vostre abast dades i informació que us ajudaran a trencar estereotips i malentesos.

Microespais radiofònics Vivim junts i més recursos. 

Si vols més informació t'oferim un llistat de recursos de qualsevol de les opcions que trobaràs a la pàgina de la Diputació de Barcelona.