jueves, 15 de enero de 2015

Pla Transició Escola-Treball

El Dispositiu local d'Inserció (DLI) és una eina d'utilitat per als joves en el seu trànsit de l'educació al món del treball i ofereix un acompanyament personalitzat en el camí de l'orientació formativa i la recerca de feina.

El DLI és una estructura de treball en xarxa de diversos serveis municipals adreçat als joves que estudien, que cerquen la seva primera feina, que volen millorar la seva situació laboral, que els interessa ampliar la seva formació o que volen resoldre dubtes laborals.

Els professionals del DLI, educadors socials, insertors laborals, informadors, ofereixen assessorament directe a tots aquells joves que ens fan arribar les seves consultes.

Aula tecnològica de fusteria

El Pla Municipal de Transició Escola Treball es dissenya com una estructura d'acompanyament dels joves en el seu trànsit del món escolar a la seva inserció sociolaboral, a la vegada vol garantir trajectòries d'èxit escolar pels alumnes amb més necessitat socioeducatives.

Una de les línies estratègiques del Pla, la que porta per nom Establiment d'un marc de treball entre els instituts i l'Ajuntament en relació als joves en transició, descriu la necessitat de recolzar i optimitzar les metodologies d'intervenció per a la transició dels joves al món professional.

En aquest sentit , els instituts de Canovelles amb el seu Pla d'Atenció a la Diversitat, volen donar resposta a les necessitats educatives individuals dels seus alumnes, i en aquesta convergència d'interessos és on s'articula la proposta d'aules practiques de la PTET.

L'empresa educa

Objectius del projecte

Aquest projecte impulsat per l'Ajuntament de Canovelles, el Departament d'Ensenyament de la Generalitat i els instituts de Canovelles, s'adreça principalment a l'alumnat de 4t curs d'ESO i té la voluntat d'atendre els diferents ritmes d'aprenentatge dels alumnes, apropar-los al món laboral, fer possible l'augment de la seva autoestima i posar de relleu la importància del treball en xarxa en l'educació.

En aquest sentit es preveu una estada trimestral d'unes dues hores diàries dels alumnes a les empreses que participen en el programa, i amb l'objectiu que l'alumne pugui fer els aprenentatges d'aquelles competències bàsiques per a treballar a qualsevol feina: mostrar sentit de la responsabilitat, adquirir els hàbits de puntualitat i respecte, mostrar interès per la feina, etc. A la vegada es pretén que l'alumne pugui tenir coneixença de diferents oficis o famílies professionals.

Perfil de l'alumnat

El perfil de l'alumnat que participa en el projecte són alumnes de 15 anys que tenen ganes d'incorporar-se al món laboral i que manifesten actituds positives per a l'aprenentatge. Aquests alumnes segueixen una adaptació curricular específica i l'estada a l'empresa serà també avaluada com una assignatura més.

El projecte està inclòs en el Pla Municipal de Transició Escola Treball de l'Ajuntament de Canovelles que ofereix un acompanyament personalitzat en el camí de l'orientació formativa i la incorporació al món del treball i que en aquest cas incorpora un educador per realitzar aquestes tasques de forma individualitzada.

Empreses col·laboradores 

Les empreses que col·laboren en aquest projecte tenen un alt esperit formatiu i de compromís social amb els joves i amb Canovelles, per tal d'aconseguir que l'educació sigui cosa de tots.