jueves, 30 de julio de 2015

Recursos per l'habitatge

Et trobes en situació de desnonament?
Davant de la situació actual de crisi econòmica i amb la finalitat de donar suport a les famílies que es troben amb problemes respecte a l'habitatge habitual, l'Ajuntament de Canovelles du a terme diverses accions al municipi.     
  
Es crea la Comissió de Participació Ciutadana
La Comissió Municipal de Participació Ciutadana del Pla d'Acció de suport als afectats pels desnonaments hipotecaris de Canovelles, formada per diverses entitats i associacions, impulsarà mesures que evitin que la ciutadania perdi el seu habitatge habitual, lluitaran per donar suport als afectats per la hipoteca i pel ple dret a l'habitatge.

La Comissió es reuneix dos cops l'any per fer una avaluació i seguiment del treball que es realitza la Comissió Tècnica, que es reuneix un cop al mes.

Es va crear el 9 d'abril amb l'adhesió de la Creu Roja, l'associació d'Ajuda Cívica Betesda, Càrites, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Caixabanc, el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Canovelles.

Posa’t en contacte
Si et trobes en situació de desnonament, posa't en contacte amb la Comissió Municipal de Participació Ciutadana adreçant-te a Serveis Socials de l'Ajuntament, al carrer Pi, 19, 2n pis. Tel. 93 840 27 95 /ssocials@canovelles.cat.

S'aprova la suspensió del cobrament de les plusvàlues
El Ple Municipal, en data 27 de març de 2013, acorda la suspensió, durant el període de 3 anys, del cobrament de les liquidacions per plusvàlues, en els supòsits: 
  • Processos de desnonament d’habitatge de primera residencia
  • Dacions en pagament de l’habitatge habitual no incloses en el RDL 6/2012
  • Pèrdua de la propietat de l’habitatge habitual en processos judicials i extrajudicials d’execució hipotecària, sense desnonament, inclosos en el RDL 27/2012.
Requisits: que la Unitat familiar només disposi d’un habitatge i aquest sigui la seva residència habitual i permanent. 

En els supòsits no contemplats, com compra-venda, es pot sol·licitar el fraccionament o ajornament, per tres anys, del pagament de la plusvàlua. 

La documentació a presentar, davant la Oficina de Gestió Tributària, per acollir-se a la suspensió, fraccionament o ajornament de la plusvàlua serà: 
  • Escriptura pública de la hipoteca
  • Escriptura pública de la transmissió de la propietat o constitució/transmissió d’un dret real.
  • Volant d’empadronament 
Fons Social d’Habitatges
L'Ajuntament s'ha adherit al conveni per a la creació d’un Fons Social d’Habitatges, signat el 17 de gener de 2013 pels Ministeris d’Economia i Competitivitat, Foment, Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, la FEMP, la Plataforma del Tercer Sector i el sector bancari.

Aquest fons s’adreça a aquelles famílies que han estat desallotjades del seu habitatge i que es troben en situació de vulnerabilitat i risc social.

Posa’t en contacte
Pots adreçar-te a Serveis Socials i demanar informació sobre el Fons Social d'Habitatges. L'Ajuntament t'assessorarà sobre el procediment per a sol·licitar un habitatge social

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca
Unes 60 persones van assistir el 16 de març a la presentació de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Canovelles, un col·lectiu que ja ha començat diferents campanyes al municipi amb la finalitat de lluitar contra la vulneració del dret a un habitatge digne. Parar els desnonaments i la dació en pagament són algunes de les accions que aquest col·lectiu pretén dur a terme al municipi.

Posa’t en contacte
La PAH es reuneix tots els dimecres, a les 19 h a El Local per tractar els casos d'afectats concrets.
Més informació:

Recursos que et poden ajudar

Agència d'Habitatge de Catalunya

Oficina comarcal d'intermediació hipotecària del Vallès Oriental (OFIDEUTE)
El servei Ofideute, posat en marxa pel Consell Comarcal i la Generalitat, és un servei d’intermediació entre particulars i entitats financeres creat per pal·liar els efectes de la crisi en l’àmbit de l’habitatge i evitar l’exclusió social per motiu residencial.

L’objectiu principal de l’Ofideute és disposar d’una eina forta d’intermediació per impedir casos de pèrdua de l’habitatge i desnonaments, i prevenir l’exclusió social per motiu residencial.

Pots contactar amb el servei a la seu del Consell Comarcal, al carrer Miquel Ricomà, 46 de Granollers. Tel. 93 860 07 00.

Servei d'Orientació Jurídica (SOJ)
Aquest servei, creat per la Diputació de Barcelona dóna suport als Ajuntament oferint  un assessorament jurídic especialitzat a persones que es troben amb problemes derivats d'impagament de lloguer, d'hipoteca o de subministraments, deutes o ruptures familiars.

Les persones són ateses per lletrats i lletrades adscrits al col·legis d'advocats, els quals ofereixen una primera orientació sobre la problemàtica plantejada.

Pots contactar amb el servei a partir de Serveis Socials de l'Ajuntament.

Servei de Mediació en Habitatge de Càritas
És un servei que Càritas promou davant el risc de moltes persones de perdre el seu habitatge.

El servei fa tasques de mediació entre les famílies que estan en aquesta situació i els propietaris, o les entitats financeres titulars dels crèdits, amb l’objectiu de  trobar les solucions més proporcionades i justes, i així evitar que aquestes famílies es vegin afectades per l’exclusió residencial.

El servei s'adreça a propietaris o titulars d’un únic habitatge, que sigui el seu domicili habitual, i que tinguin dificultats per pagar les despeses de la hipoteca o del lloguer. 

Pots contactar amb el servei enviant un correu a habitatge@caritasbcn.org, a partir de la seva web www.caritasbcn.org o a l'adreça Via Laietana 5, entl. Barcelona. Tel. 93 344 69 00.