viernes, 16 de octubre de 2015

Una quinzena de persones van participar en la restauració del riu Congost

Dissabte 3 d'octubre es va fer la primera sortida formativa del Projecte Rius d’aquesta tardor. En el marc del projecte de restauració del riu Congost, una quinzena de persones es van apropar a veure quin era l’estat ecològic d’aquest riu. El dia es va despertar plujós fet que els va fer anar per feina per tal que no els atrapés la pluja a mitja inspecció.

Els participants van fer cadascú la seva hipòtesi de la qualitat del riu Congost a la zona de Les Franqueses del Vallès – Canovelles. 

Tot seguit vam analitzar el bosc de ribera, i tot i les actuacions que s’han realitzat a la zona, va sortir que es troba en un estat deficient, especialment per la desconnectivitat que té el riu amb altres ecosistemes. Esperem que amb les actuacions desenvolupades enguany, aquest paràmetre canviï.

Amb l’anàlisi de macroinvertebrats van poder veure la gran quantitat d’organismes que viuen al riu. Van fer cerca en els diferents ambients detectats en la primera part de la inspecció, trobant larves de libèl·lula, puces d’aigua, bètids, físids, sangoneres… determinant així que la qualitat ecològica segons l’índex de macroinvertebrats és mediocre. Un fet destacable és la gran quantitat de crancs americans que van trobar. Així com la captura d’un barb de muntanya i l’observació de diverses bagres.

Amb tot, els participants van gaudir d’una gran jornada al riu, entre companys, professors d’institut, antics grups de voluntaris amb ganes de reincorporar-se al projecte i famílies del territori amb interès per l’ecosistema fluvial. Aquest projecte compta amb el finançament del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, a través de la Fundación Biodiversidad i la sortida ha estat organitzada per l'Associació Habitats, dins del Projecte Rius.