viernes, 5 de febrero de 2016

Canovelles al Museu d’Arqueologia de Catalunya


La rèplica del menhir trobat a l’excavació de Ca l’Estrada es podrà veure a l’exposició Quan les pedres parlen del Museu Arqueològic de Catalunya, a la seu de Barcelona, al passatge Santa Madrona de Montjuïc.


La inauguració de l’exposició es va fer ahir, dijous, i que va assistir-hi l’alcalde de Canovelles, José Orive, i la regidora de Cultura, Yolanda Sánchez, es podrà veure al MAC fins al proper 28 de març i, posteriorment, anirà al Museu de Sant Boi de Llobregat i al Museu del Suro de Palafrugell.

El Menhir de Ca l’estrada de Canovelles:

Figura antropomorfa esculpida en un bloc de roca de gres que amida 93 cm d’alçada, probablement amb una funció relacionada a la recollida d’aigua de pluja.

Aquesta estàtua menhir data del III mil·lenni, època de les primeres representacions humanes de gran format a Europa i el Mediterrani, fet que la converteix en una de les estàtues Menhirs més antigues de la Península Iberica.

La cara frontal de la peça no s’ha conservat, tot i que s’identifiquen clarament el braç i la mà esquerra, i el que interpretem com una part d’un peu. A la cara posterior hi ha representats els plecs d’una capa o vestit. 

Aquesta escultura trobada a Ca l’Estrada té moltes similituds amb els més de 120 menhirs trobats al sud-est de França.