domingo, 20 de marzo de 2016

Debat participatiu sobre el nou Pla urbanístic del municipi

Després de presentar l’Avanç del POUM i exposar els plànols i documentació a Can Palots durant uns dies, el passat 12 de març es va celebrar la sessió de debat de l’Avanç del pla amb la participació de 34 persones.

L’objectiu d’aquesta sessió era conèixer el posicionament de la ciutadania envers l’estratègia general plantejada en cada un dels àmbits recollits en l’Avanç del Pla. La sessió va començar a les 10 del matí, quan l’alcalde va donar la benvinguda als participants i es va allargar fins les dues del migdia.

Els assistents es van distribuir en dos grups de treball diferents i, acompanyats per dos membres de l’equip redactor, van debatre i opinar sobre els diversos àmbits de la proposta del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal: l’estructura viària i de comunicacions; l’efecte barrera que suposen les grans infraestructures que travessen el municipi; els àmbits d’actuació, remodelació i rehabilitació per omplir els buits urbans i els àmbits no desenvolupats; el sistema d’espais lliures i connectors verds; el sistema d’equipaments comunitaris; l’estructura del sòl rústic i les diferents activitats econòmiques de Canovelles.

Després que els grups treballessin per separat durant unes tres hores, van exposar les seves propostes a la resta d’assistents, a la sala Polivalent del Teatre Auditori. La majoria de veïns van coincidir a demanar que es planifiquin accions per la millora de la permeabilitat de les dues infraestructures que ara divideixen el nucli urbà: la Ronda Nord de Granollers i les vies del tren de la línia de Vic. La majoria consideren que la ronda Nord i les vies del tren han de ser més permeables, amb més llocs per poder travessar. En el cas del tren, es va constatar la necessitat de millorar l’accessibilitat a l’estació de Granollers-Canovelles per la banda est, on recentment s’han renovat les tanques que ara impedeixen l’accés a la zona de les andanes. La proposta del POUM ja preveu accions en aquest sentit i també en la c17 amb la construcció de passos que enllacin els sectors urbans amb la banda rural situada a l’est d’aquesta via ràpida.

Els participants van demanar també, entre d’altres qüestions, que la nova centralitat i nous àmbits comercials que preveu el POUM no perjudiqui els esforços de molts anys dels petits comerciants del centre; que es connecti millor el municipi amb el riu i es facilitin més espais d’aparcament (especialment els diumenges de mercat). També es va suggerir que s’haurien d’aprofitar més els edificis en desús, com el del mercat o les antigues piscines, així com la possibilitat que l’ajuntament se situï en un espai més cèntric del municipi.


Pel que fa als camins rurals, els participants creuen que cal potenciar el seu coneixement i ús per sempre des del civisme i, en referència al polígon, van demanar que es dinamitzi i es millori per fer-lo molt més atractiu. L’habitatge també va ser un tema recorrent a la sessió. Els participants van considerar, en aquest sentit, que es podrien desenvolupar promocions d’habitatges per a gent gran que puguin disposar de serveis mancomunats.